2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Akiért Ady és Móricz is rajongott

2010. január 12. 11:47

Fedák Sári a 20. század első évtizedeinek legnagyobb operettprimadonnája volt. Nem elsősorban szépségével és énektudásával, hanem kisugárzásával és a belőle áradó életerővel hódított, ám utolsó éveit mégis egy romos tanyán töltötte el - mutattuk be a Múlt-kor utolsó adásában.

1952-ben, Fedák Sári nyáregyházi magánbirtokán készültek ezek a felvételek, 3 évvel a halála előtt. A háborús bűnösnek kikiáltott egykori primadonna ebben a lepusztult házban élte le életének hátralévő részét, száműzetésben, a színházi világtól elszakítva, magányosan. Az eddig soha nem látott film részletei felidéztük Fedák Sári halhatatlan alakításait is.

A tömegekre óriási hatással lévő Fedák egyik rendszerben sem érezte otthon magát. Az első világháború alatt a Monarchia elleni felbujtással vádolták. A Tanácsköztársaság idején röplapokat szórva buzdított a Vörös Hadseregbe való belépésre, amit két filmokocka is megörökített. Ezt a momentumot a nyilas hatalomátvétel után többen is Fedák orra alá dörgölték. De mindezek eltörpülnek azon vád mellet, mely szerint Fedák háborús bűnös lett volna.

Tény, hogy a front közeledtével Fedák is egyre Nyugatabbra ment, mígnem a bécsi Donausender magyar adásaiban kötött ki. A nyilas rádióadón vállalt munkája azonban csak 1945 áprilisáig tartott. A háború végeztével Bécsből Oberzellbe ment, és mivel jól beszélt angolul, az ottani katonáknak tartott műsoros esteket. Nem várt módon tért haza: egy kedves, de tehetségben tőle messze álló pártfogoltjának volt köszönhető, hogy hazahurcolták.

A további részletek a Múlt-kor adásában láthatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár