2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az első magyar pilótanő és a magyar űrkutatók

2009. február 8. 23:08

Ha magyar űrkutatásról van szó, mindenkinek Farkas Bertalan űrrepülése jut az eszébe. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a magyarok nevéhez jóval több érdem fűződik, ráadásul az első magyar pilótanő tevékenysége is hasonlóan ismeretlen maradt a nagyközönség számára. Repüléstörténet a ma esti Múlt-korban.

Elsőként radaroztuk meg a Holdat, építettünk hordozható sugárzásmérőt, és készítettünk olyan kamerát, ami egy üstökös-magról felvételt tudott készíteni, 300 millió kilométerre innen, egy szembe jövő üstökösről. Emellett bemutatjuk azokat a fiatal kutatókat is, akik nem kis megdöbbenést keltve, 1968-ban bejelentkeztek az amerikai űrközpontba. Rádióadójuk segítségével, egy műholdon keresztül lejátszották nekik a magyar Himnuszt.



Az adás második fele a nőké: Steinschneider Lilly nevét kevesen ismerik, és még kevesebben tudják, hogy ő volt a Monarchia, így Magyarország első női pilótája is. Igaz, hogy karrierje alig három évet ölel fel, mégis, e röpke időszak egyik meghatározó, ismert és népszerű személye volt. A repülés, és főleg a hazai aviatika történetének korai időszakában, az 1910-es évek első felében szerzett pilótaigazolványt és hírnevet magának – és írta be magát a történelembe.

A nevét ugyanakkor (mondjuk úgy) kis híján kiírta belőle: az első világháború elsodorta a repülés közeléből, és amilyen gyorsan és elegánsan tűnt fel a korabeli sajtóban, úgy is tűnt el belőle: soha többé nem bukkant fel a neve. Ezt a csendet szeretnénk most megtörni egy rövid visszaemlékezéssel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár