2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lopott műtárgyak galériáját indították el a csehek

2010. január 7. 17:02 MTI

Művészeti portált indít a cseh rendőrség, hogy elősegítse a lopott műtárgyak utáni nyomozást: a több nyelvű adatbázis digitális fotókat és szöveges leírást tartalmaz az eltűnt képekről, szobrokról és egyéb művészeti alkotásokról. A nagyközönség a rendőrség honlapjáról juthat el a digitális galériához.

Egy illetékes elmondta, hogy csak a csehországi templomokból több százezer művészeti érték tűnt el 1989 óta. Viktor Cechnek, a rendőrség helyettes parancsnokának közlése szerint az adatbázis 19 ezer művészeti alkotás leírását és illusztrációját tartalmazza. Ezek között 176 megtalált tárgy is szerepel, amelynek viszont a tulajdonosát keresik. Több mint ezer ellopott cseh műalkotást az Interpol külföldön talált meg, majd juttatott vissza Csehországba.

A cseh rendőrség 2008-ban írt ki pályázatot az ellopott műalkotások internetes adatbázisának korszerűsítésére. Az új portálon a cseh mellett angol, német és orosz nyelvű leírás található a keresett képekről, szobrokról és művészeti kincsekről. Dolgoznak egy olyan program kifejlesztésén is, amely nem csak a cseh hálózaton, hanem az egész világhálón felismerhetővé tenné a rendőrség által keresett képeket vagy az azokhoz hasonló alkotásokat. A cseh rendőrség a norvég kulturális örökségi alaptól kapott támogatást az új portálhoz.

1989 óta az 5500 csehországi szakrális épület 90 százalékába törtek be, a cseh nemzeti örökség gótikus és reneszánsz anyagának mintegy fele, a barokk alkotások harmada tűnt el - tette közzé Vladimir Kelner, a prágai érsekség illetékese.

A rendőrség tájékoztatója szerint 2008-ban 39 művészeti galériába és régiségkereskedésbe törtek be, öt esetben volt eredményes a nyomozás.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár