Hitler elfeledett szövetségesei

Újkori kerámiakollekcióval gazdagodott a Túri Fazekas Múzeum

2010. január 6. 13:21 MTI

Ezerötszáz darab kerámiából álló magánygyűjteménnyel gazdagodott a mezőtúri Túri Fazekas Múzeum; az értékes kollekciót egy helyi gyűjtő, Füstös Jenő adományozta az intézménynek.


A közelmúltban átvett adományban több kuriózum is található, köztük egy törökkori kancsó, valamint egy régészeti anyaghoz tartozó bronzkori edény, amely a 16. századból származik. Az egyik legszebb tárgy egy 18. században készített rátétes gyertyamártó - mondta Pusztai Zsolt múzeumigazgató.

A gyűjteményben található egy könyvbutella, amelynek érdekessége, hogy a híres túri fazekasmester, Badár Balázs alkotta, és erről a művéről nem is tudtak. Szintén figyelemre méltó, hogy a megszállott gyűjtő tejes köcsögből kétszáznál is többet mondhatott magáénak, ami mennyiségét tekintve valószínűleg egyedülálló az országban. A kollekció tartalmaz néhány Hódmezővásárhelyen, Csákváron vagy a gömöri fazekas falvakban készült edényt, illetve néhány külföldi darabot is.

Az adomány egy kisebb részét kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők, a tárgyak többségét azonban leltározás után a múzeum raktárában őrzik majd. A restaurálásra szoruló darabokat a szolnoki Damjanich Múzeum szakembereihez szállítják el.

A Túri Fazekas Múzeum az ország egész területéről gyűjt kerámiákat, és az anyag kilencven százaléka ajándékként kerül a közgyűjteménybe. Pusztai Zsolt kitért arra, hogy tárgyak vásárlására alig van pénzük, évente legfeljebb néhány darabot vásárolhatnak az igazán értékesekből. Az adományozó Füstös Jenő élete és munkássága szinte teljes egészében Mezőtúrhoz kötődik. Tanácsi vezetőként, művelődési szakemberként sokat segített a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep, a Túri Fazekas Múzeum és a Badár Emlékház létrehozásában.

A mezőtúri fazekas kultúrát már gyermekkorában megismerte, bejáratos volt az akkori műhelyekbe, figyelte az ott dolgozó korongosokat, díszítőket. A kerámiák iránti rajongása innen ered, gyűjtésükbe 1983-ban kezdett. Ajándékozás révén, vásárlással vagy éppen régi túri házak padlásainak és pincéinek átkutatásával gyarapodott folyamatosan az anyaga a "Füstös garázsnak" nevezett alkalmi gyűjtőhelyen.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!