2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pécsre kerül a Zsolnay-örökség

2009. november 27. 11:10 MTI

Megvásárolja a világ egyik legjelentősebb és legátfogóbb Zsolnay-magángyűjteményét Pécs: a város a közgyűlés tegnapi döntése értelmében a piaci ár feléért, 1,3 millió euróért (354 millió forint) juthat hozzá az Egyesült Államokban élő Gyugyi László mintegy hatszáz darabos kollekciójához.

Egy közhasznú társaság, a Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. tulajdonába kerülő gyűjtemény várhatóan decemberben érkezik a baranyai megyeszékhelyre, állandó kiállítására 2010 szeptemberétől nyílik lehetőség. A vételárat a város banki hitelből fedezi. Az 576 darab egyedi kerámiatárgy, 6 darab vízfestékkel készült, egyedi Zsolnay tervrajz és 2 darab fényképalbum csomagolása, Magyarországra szállítása, raktározásának költségei, s a vételár átutalásának díja további 16 millió forintba kerül.

Gyugyi László Pittsburghben élő magyar származású elektromérnök négy évtized alatt hozta létre egyedülálló Zsolnay-kollekcióját,a melyet a nagyközönség együtt még sohasem láthatott, az csak a Helikon Kiadó által 2006-ban megjelentetett Zsolnay a nagyvilágból című könyvből ismerhető meg. A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, Gyugyi László ugyanis a Zsolnay manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon szerepelt alkotásait vásárolta meg. Az a csekély számú, úgynevezett duplum példány, melyeket e kiállításokra küldött tárgyakból őriztek Magyarországon, megsemmisült az első és a második világháborúban.

A gyűjtő kollekcióját céltudatosan alakította ki, úgy, hogy a gyár alkotásait a nemzetközi stílusfejlődés részeként mutassa be, s tárgyai egyben a díszműgyártás keresztmetszetét is adják. A hazai magángyűjtemények egyike, sőt, még a szám szerint legnagyobb anyaggal bíró Zsolnay Múzeum gyűjteménye sem ilyen átfogó.

Gyugyi László korábban azt mondta: azért válik meg a Zsolnayktól, mert idős már, fiai tőle távol, San Franciscóban élnek, s nem akarja, hogy e kincsek később szétaprózódjanak Amerika múzeumaiban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár