2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Élet a forradalom előtti Oroszországban

2010. január 4. 12:03 MTI

Több mint tízezer, fekete-fehér és színes fotó kerül fel az internetre a forradalom előtti Oroszországról a Runyiversz (runivers.ru) könyvtárportálon.

A honlapra a kor híres fotóművészei – Alekszandr Grekov, Ivan Barsevszkij, Karl Bulla, Andrej Denyer, Makszim Dmitrijev, Andrej Karelin, William Carrick, Szergej Levickij, Szergej Prokudin-Gorszkij és mások – által a 19. században és a 20. század elején készített felvételeket teszik fel – közölte Roman Gyacskov, a sajtószolgálat munkatársa. A tavalyi év végéig 2000 kép került fel a világhálóra, 2010 végére pedig az internetezők 10 ezer fotót tekinthetnek meg. A képeket orosz levéltárak és magángyűjtők anyagaiból válogatták.

A Runyiversz elnöke, Mihail Baranov szerint „a képek segítségével a látogatók 'élőben' ismerkedhetnek meg a forradalom előtti Oroszország mindennapjaival”. Megjegyezte, hogy az orosz fotóművészek gazdag örökséget hagytak hátra a legkülönbözőbb műfajokban. Közöttük különös figyelmet érdemelnek Szergej Prokudin-Gorszkijnak az orosz birodalom nevezetességeiről készült színes felvételei.

Az első fényképészműhely az 1840-es években nyílt meg Oroszországban, szinte közvetlenül a fényképezés feltalálása után. A század végére a számuk közel ezerre emelkedett.

A Runyiversz történelmi projektje a 2008-ban létrehozott digitalizált fakszimilekönyvtár. A honlapon ma a 19. században és a 20. század elején kiadott könyvek, mindenekelőtt orosz történészek és filozófusok művei, enciklopédiák, dokumentumgyűjtemények olvashatók - olyanok, amelyeket kivontak a kulturális forgalomból és közel száz évig nem jelentek meg újra.

A fotók

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár