2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Családi albumban a közép-európai zsidóság emlékei

2009. november 4. 13:30 MTI

Egy évszázad zsidó emlékei címmel hat közép-európai országból származó fotókat és történeteket felvonultató kiállítás nyílik ma Göteborgban; a magyar külügyminisztérium kezdeményezésére megszületett tárlat az 1890-es évektől kezdve egészen 2005-ig ad áttekintést az érintett országok zsidóságának életéről.

A stockholmi magyar nagykövetség tájékoztatása szerint a kiállítást - amely ötven darab, egyenként két méter magas posztertekercsből áll - a bécsi és budapesti székhelyű Közép-európai Intézet hozta létre a magyar, az osztrák, a szlovén, a lengyel, a szlovák és a cseh külügyminisztérium kulturális osztályait tömörítő Közép-európai Kulturális Platform támogatásával.

A tárlat alapját a Közép-európai Intézet által összegyűjtött több száz interjú adta. Az ezek során előkerült régi családi fotók és az azokhoz kapcsolódó történetek segítségével kaphatnak betekintést a látogatók a közép-európai zsidóság életébe, a munkahely, az iskola, az otthon és a helyi közösségek mindennapjai mellett a nyaralás élményeibe, a hadsereg világába vagy a holokauszt szörnyűségeibe. "A tárlat anyaga olyan élményt nyújt, mintha egy régi családi albumot lapozgatna a látogató" - áll a tárlat bemutatójában.

A kiállítás megnyitóját követően kerekasztal beszélgetést tartanak a Közép-európai Kulturális Platform országaiból érkezett és jelenleg a stockholmi Paideia Zsidó Tanulmányok Európai Intézetében tanuló hallgatók részvételével, Ingrid Lomford történész vezetésével. A tárlat 2010. január 15-ig látható a göteborgi Emigranternas Hus-ben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár