2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Kerékpártúra az egykori vasfüggöny mentén

2009. december 13. 16:18 MTI

Az egykori vasfüggöny mintegy 6800 kilométeres nyomvonalán tervezett kerékpárútról folytatnak megbeszéléseket hét ország szakemberei a héten Sopronban.


Az Európai Bizottság támogatásával megszervezett találkozón ismertették a projektet, amely több országot és határon átnyúló védett területet köt majd össze - mondta Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. nyugat-dunántúli marketingigazgatóságának vezetője.

A húsz évvel ezelőtt lebontott vasfüggöny csaknem negyven évig osztotta meg Európát a Barents-tengertől a Boszporuszig. Ennek megfelelően alakítanák ki a túraútvonalat, amelynek természeti, történelmi és kulturális értékei jelenthetnek vonzerőt a kerékpárosoknak, illetve a gyalog túrázóknak.

A nyomvonal változatos tájakon, nemzeti parkokon halad keresztül, amelyek elsősorban azért maradhattak érintetlenek, mert államhatárok közelében voltak, s emiatt korábban tilalmi zónákba tartoztak. A nyomvonal kulturális értékét megannyi emlékhely, szabadtéri múzeum, emlékmű növeli, amelyek Európa megosztott történelmére és az annak véget vető közép-kelet-európai rendszerváltásra emlékeztetnek.

A vasfüggöny lebontását követően a korábbi határvonal mentén több kerékpárosprojekt valósult meg főként Németországban, Ausztriában, néhány Magyarországon, Horvátországban is. Ezeknek a regionális utaknak a bővítését és összekötését tervezik a vasfüggöny-nyomvonal projekttel.

A soproni műhelykonferencia a második a varsói után, és ezt egy dél-európai találkozó követi a Balkánon - mondta Tama István. A találkozók az első fontos lépést jelentik az együttműködésben érintett régiók közötti hálózatépítéshez - tette hozzá a turisztikai szakember.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár