2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rossz fogak gyötörték az ókori egyiptomiakat

2009. december 10. 11:18

Elkopott szuvas fogak, szájbetegségek és tályogok is kínozták az ősi egyiptomiakat, állítja a Zürichi Egyetem - elmúlt 30 év kutatásain alapuló - tanulmánya.

Miután a kutatók több mint 3000 múmiát vizsgáltak meg, az anatómiai szakértők és a paleopatológusok az esetek 18 százalékánál igen súlyos fogbetegségeket fedeztek fel. Frank Rühli, a projekt vezetője szerint „a fogbetegség nagyon könnyen kimutatható, mert a fog a test legépebben megmaradt része. Egyéb betegségekről a kiadott tanulmány nem számol be mélyrehatóan, ennek ellenére így is sok érdekes felfedezésre tettünk szert”.

A HOMO (Journal of Comparative Human Biology) című szaklapban megjelent tudományos írás (Evidence-based palaeopathology: Meta-analysis of PubMed-listed scientific studies on ancient Egyptian mummies) figyelembe veszi az 1977 óta megjelent összes tanulmányt; első alkalommal ugyanis ekkor vetettek alá múmiát CT-vizsgálatnak. A CT segítségével több betegséget is kimutattak, mint például csontbetegségeket, fertőzéseket és különböző traumatikus elváltozásokat is. 85 szabadon választott múmia közül Rühli és munkatársai 15-nél degeneratív ízületi betegségeket is azonosítottak.

A fertőző betegségek szintén kimutathatók: három esetben figyelhető meg középfül betegség, tuberkulózis vagy egyéb szájbetegségek. Hét múmiában a malária kórokozójára, plasmodium falciparumra találtak bizonyítékot. Tíz esetnél tumor fedeztek fel, amiből négy vélhetően rosszindulatú volt. A megvizsgált múmiákban tizenegy tüdőbetegséget találtak, ami lehetett tüdőgyulladás, tüdőtágulás vagy tüdőödéma. „Érdekes, hogy a legtöbb tüdőbetegség mellett lépfenés anyagot is ki lehet mutatni, ami valószínűleg a légszennyezés – füst vagy olajlámpa égésterméke – útján kerülhetett a tüdőbe” - mondta a projekt vezetője.

A legfeltűnőbb csonttörés II. Ramszesz fáraó középső ujja, illetve II. Vitéz Ta-aa fejsérülése volt.

A megvizsgált múmiák 3500-2000 évesek, ekkor a balzsamozási technika már igen fejlett. Annak ellenére, hogy a tudósok sok betegséget azonosítani tudtak, sok még továbbra is rejtély maradt. Rühli hozzátette: „Nagyon kevés eset számol be a halál valószínű okairól. Ezt a balzsamozási folyamat és a bizonyos betegségek természete miatt nem lehet minden esetben pontosan diagnosztizálni. Például a hasmenésnek, ami egykor sok gyermek halálát okozta, ma már nincs kimutatható jele.”

A kutatók csak négy betegségnek - tüdőgyulladás, tüdő ödéma, Recklinghausen-kór, krónikus fülgyulladás – tulajdonították teljes magabiztossággal a halál bekövetkeztét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár