2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiigazítják Skandinávia őskori történetét

2009. december 7. 10:21

Egyre idősebb lesz Skandinávia: egy Észak-Svédországban feltárt 11 ezer éves település régészek szerint teljesen átírja a svéd nemzeti enciklopédiát; Oslo közelében pedig 10 ezer éves leletek kerültek felszínre egy régészeti feltáráson.

A finn-svéd határ térségében található Pajala területén (Norrbotten megye) egy új bánya kiépítése közben került elő a lelőhely még 2009 szeptemberében. A mostani radiokarbonos datálás szerint a Torne folyó völgye legalább 11 ezer éve lakott volt. „Amikor megtudtam az eredményt, azt hittem, elájulok” - lelkendezett Olof Ostlund. A svéd régész a nyolcvanas években feltárt kőkori szálláshelyek megtalálásához hasonlította a mostani felfedezést: akkor a Voullerim közelében előkerült leletek alapján újraértékelték Svédország északi részeinek (Norrland régió) benépesedését.

A most feltárt leletek jelentőségét az adja, hogy a tárgyi régészet mindeddig csak dél-svédországi területek benépesedését tudta alátámasztani. Hogy milyen etnikumú lakosság népesítette be, egyelőre kérdéses, azt viszont már biztosan tudjuk, hogy itt északon is igen korán megindult az élet és ezzel feltétlenül foglalkoznunk kell - magyarázza Ostlund.

A Norvégiában zajló régészeti feltárások eredményeképp Oslo őskori történetét is kiigazítják: a fővárostól keletre fekvő Ekeberg területén 10 ezer éves leletek kerültek felszínre. A megtalált pattintott eszközök egy jelenleg a domboldalban feltárt településről származnak, amely az őskorban még a tenger mellett feküdt; a terület emelkedését a jégtakaró elolvadása okozta. Kristine Reiersen régész szerint nagyjából 8-12 ember szálláshelye lehetett a település. Az Ekeberg térségében zajló feltárásokat Christian Ringnes magánbefektetéseiből finanszírozzák.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár