2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tegyen sétát Párizs mindennapi történelmében!

2009. december 4. 11:51

Ha Párizs turisztikailag egyébként is túlterhelt látnivalóira vágyik, nem lesz ínyére való a város igazi lelkületét feltáró tíz andalító sétaútvonal. Ha viszont az eldugott kis utcák, átjárók, zárt kapuk és kerítések mögötti apró városnegyedek, kapudíszek, félreeső múzeumok megszállottja, akkor az eddigi legjobb útikalauzzal bolyonghat Párizsban.

"Párizs mindig tartogat valami újat, valami ismeretlent számunkra... Párizs megéri a fáradtságot, mindig annyit kaptunk tőle vissza, amennyit adtunk neki" - tartotta Hemingway. Ebben a szellemben veszi gondjaiba az utazót a Rendhagyó útikalauz sorozat párizsi városfelfedező bedekkere.

Strehó Ágnes történelmi útikönyvében tíz sétaútvonalat ismertet, amelyek Párizs tíz legfontosabb látnivalója köré szervezve csábítanak önfeledt bandukolásra. Aki e könyv birtokában tervezi útját, arra készüljön, hogy a séták közben megelevenedik előtte a hétköznapok múltja, rengeteg várostörténeti részletre fény derül: Miről ismerhető fel Descartes háza? Mi a magyar királynő passzázs eredete? Miről nevezetes a Kék óralaphoz címzett fogadó? És a Vaneau utcai cipészet? Hol rendezett Napóleon az egyiptomi hadjáratból visszatérve 750 fős fogadást? Hol láthatók a legszebb szecessziós épületek? Merre keressük a teozófusok házát? Ki készítette az Emberi Jogok emlékművét? Mit jelent a turlupiner ige? Hogy került vitorlás kereskedőhajó a címerbe? A válaszokat nem olyan könnyű megtalálni az interneten, és persze sokkal élvezetesebb egy igényes, szakmailag hitelesített útvonaltervezőben egybefoglalva elolvasni.

Biztos, hogy aki Párizs leglátogatottabb részeire kíváncsi vagy a tömegturizmus kényszeres megszállottja, semmi örömet nem talál majd ebben a roppant alapos kiskönyvben. Ha viszont a valódi város lelkületére van affinitása, most közös sétára indulhat Strehó Ágnessel, a Párizst kitűnően ismerő és szenvedélyesen kutató útitárssal. Jó szívvel ajánlható az első útjukat Párizsba tervezőknek is, hiszen a valódi Párizs mindennapi történelmét követhetik bolyongásaik során.

Strehó Ágnes: Városfelfedező séták Párizsban, B.K.L. Kiadói és Reklám Kft., 2005. 180 oldal, 1860 Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár