2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem tett nagy kárt a Blitz Delaroche festményében

2009. november 25. 10:28 The Guardian, MTI

Paul Delaroche (1797-1856) francia festőművész nagyszabású műve, amelyről mindenki úgy tudta, hogy végzetesen károsodott 1941-ben London bombázása alatt, viszonylag jó állapotban vészelte át a második világháborút.

A vászon, amely I. Károlyt ábrázolja, ahogy röviddel kivégzése előtt Cromwell katonái inzultálják, 1837-ben készült. A festmény a londoni Bridgewater House ebédlőjében függött, s megsérült, amikor 1941. május 14-én találat érte a palotát. A művet a tulajdonosok levették a falról, összetekerték, skóciai birtokukra szállíttatták, majd megfeledkeztek róla. A vásznat csaknem hét évtizeden át senki sem látta.

A londoni Nemzeti Galéria és a Skót Nemzeti Galéria képviselői Paul Delaroche jövő évi kiállításával kapcsolatosan keresték meg a tulajdonost, Sutherland hercegét, hogy engedélyezze a mű megvizsgálását. A festményen közel 200 srapnel okozta nyomot fedeztek fel, de egészében véve nem szenvedett végzetes károsodást, s a szakértők szerint a mű semmit sem vesztett "érzelmi töltéséből".

Nicholas Penny, a londoni Nemzeti Galéria igazgatója szerint a jövő évi tárlattal "helyre akarják állítani" a francia festő renoméját, akit a 20. században túlságosan teátrálisnak és szentimentálisnak tartottak.

Viszontagságos volt Paul Delaroche másik művének, Lady Jane Grey kivégzése című alkotásának a sorsa is, amelyet szintén bemutatnak a jövő évi londoni tárlaton. A festményről azt tartották, hogy megsemmisült az 1928-as londoni árvíz alatt, ám 1973-ban csaknem sértetlen állapotban került elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár