2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megnyithatják az egri vár elfeledett pincéjét

2009. október 7. 09:48 Kovács Olivér

Néhány éven belül az egri várhegy gyomrában is sétát tehet a látogató. A vár központi része alatt, 10-12 méter mélyen ugyanis egy 250 méter hosszú pincerendszer húzódik, amit még a híres 1552-es ostrom előtt vájtak a sziklába.

Az egri vár egyik központi része le van zárva a látogatók elől. A székesegyház romjának kapuja előtt elterülő térség az ott látható falmaradványokkal és egyenetlen felszínével hívja fel magára a figyelmet.

„A föld alatt húzódó hajdani dézsmapince miatt süllyedt meg több helyen is talaj. Feltölteni addig nem lehet, amíg magát a pincét meg nem erősítjük, hiszen beszakadhatna a járat- és üregrendszer” - mondta el az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója. Veres Gábor hozzátette: a területen ráadásul két pince is van egymás alatt. A mélyebben húzódó, mintegy kétszázötven méter hosszúságú a hajdani dézsmapince, amelyben még a török idők előtt tárolták a püspökség számára beszedett bort. Miután a bejárata eltömődött, évszázadokon át elfeledve húzódott a várhegy gyomrában, s feltárására csak a huszadik század második felében került sor. Látogatni azonban nem lehet, hiszen csupán üggyel-bajjal lehet lejutni a mélybe.Szintén nem mutathatták be eddig a látogatóknak a provizori palota maradványát, amely szintén a föld felszíne alatt található. Az egykori palotának ugyanis, amelyben Dobó István is lakott, a föld feletti része megsemmisült, csupán a pincéje maradt meg. „A Regionális Operatív Program keretében pályázunk, hogy fejleszthessük a várat. Ennek talán leglátványosabb része a dézsma-, és a provizori pince megnyitása lesz, ahová a mellettük álló, átalakítandó épületből lépcsőn, illetve liften juthatnak majd le a látogatók” - mondta Veres Gábor.

Ugyan az egri vár az ország egyik legismertebb és leglátogatottabb műemléke, területének negyede nem látogatható. Akadnak életveszélyes részek is, mint a Szép-bástya, tetején a három kereszttel. A tervezett (és remélt) fejlesztés keretében a bástyát is felújítják, valamint ismét megnyitják a vár tövében álló Török-kertet. Ha sikeres lesz az uniós pályázat, a beruházás elkezdése után legkésőbb két évvel adják majd át a megújított tereket.

Ezzel együtt akár a szakemberek számára is okozhat meglepetéseket a vár. Vannak ugyanis olyan részei, amelyeken még feltárások sem folytak soha, így nem lehet tudni, milyen részletek húzódnak a helyenként több méter vastag feltöltés alatt.

Sosem látott képek a dézsma-, és a provizori pincéről a műemlékem.hu magazinjában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár