2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Negyvenezer történelmi fotót digitalizálhat az MTI

2009. október 6. 17:47 MTI

Negyvenezer történelmi értékű fotó digitalizálására és széles körű közzétételére kapott támogatást a Norvég Alapból a Magyar Távirati Iroda Zrt.; a szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és a hírügynökség kedden írta alá az MTI székházában.

A kulturális örökség megőrzését szolgáló, mintegy 130,3 millió forintos projekt megvalósításához a Norvég Alapként ismert Norvég Finanszírozási Mechanizmus 110,7 millió forintot biztosít. A szerződést az NFÜ Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága nevében Zicherman-Mikulás Brigitta főigazgató, az MTI részéről Vince Mátyás elnök látta el kézjegyével.

Az értékmentő program célja, hogy digitalizálja az MTI felbecsülhetetlen történelmi értékű, 13 millió darabos képanyagának egy részét annak érdekében, hogy a fotók széles körű felhasználását biztosítani lehessen. Az MTI eddig mintegy 100 ezer archív kép digitalizálását végezte el. A fotók egy részét a hírügynökség eddig is folyamatosan közzétette a rendszerváltás huszadik évfordulójára létrehozott 1989.mti.hu, valamint a foto.mti.hu/fotoweb/ címen elérhető weboldalakon.

A program idén áprilisban kezdődött és 2011. április 30-áig tart; ez idő alatt 40 ezer fotó, illetve negatív szerkesztését, előválogatását, digitalizálását, a digitális képek retusálását, indexelését, kódolását, valamint több mint 10 ezer képaláírás angol nyelvű fordítását végzik el. A projekt keretében biztosítják a kutatást, a történészi tevékenységet, továbbá kiemelt figyelmet fordítanak a nyilvánosságra, az elkészült anyag bemutatására. A hírügynökség vállalta továbbá történelmi fotóalbumok kiadását, kiállítások szervezését, valamint azt is, hogy előkészíti a program folytatását a projekt lejárta utáni időre.

A 2004-2009 között az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus által több mint 135 millió euró, azaz nagyjából 34,5 milliárd forint vált elérhetővé a különféle magyarországi projektek és alapok előtt. Magyarország számára összesen 135 millió euró állt rendelkezésre, és ezt a keretösszeget a megadott határidőig teljes egészében sikerült lekötni. A hazánkban meghirdetett három fordulóban több száz pályázatot nyújtottak be, és végül 101 projekt kaphatott támogatást.

A legtöbb pályázat humánerőforrás-fejlesztésre, környezetvédelemre és kulturális örökség megőrzésére irányult, de nagy volt az érdeklődés az egészségügyi és tudományos kutatás iránt is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár