2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Nemzetközi konferencia az élő régészetről

2009. október 5. 16:20

2009. október 7-11. között kerül megrendezésre Százhalombattán a "Matrica" Múzeum szervezésében a liveARCH VIII. nemzetközi konferencia "Tudomány és párbeszéd" (Az európai régészeti parkok és a kísérleti régészet problémái és perspektívái) címmel.


Európában jelenleg mintegy 250 szabadtéri régészeti bemutatóhely létezik; az egyik legmodernebb, a hollandiai Eindhoven Historische Openlucthmuseum vezetése pár évvel ezelőtt úgy döntött, hogy az Európa szerte található különböző, egymástól nagyon eltérő régészeti parkok szakmai összefogása a továbbfejlődés szempontjából elengedhetetlen.

Ezért "liveARCH" címen pályázatot nyújtott be az Európai Unióba, azzal a céllal, hogy Európa nyolc szakmailag kiemelkedő és legelsők között számon tartott régészeti parkjai megismerjék egymás munkásságát és ezen ismeretek birtokában kidolgozzanak egy útmutató kódexet a többi és leendő régészeti parkok számára. A pályázatban az eindhoveni múzeum magára vállalta a kiválasztott régészeti parkok közötti találkozók teljes koordinálását.A százhalombattai Régészeti Park abban a szakmai elismerésben részesült, hogy – miután az eindhoveni múzeum megnyerte az Unió támogatását – meghívást kapott a pályázat nemes célkitűzésének megvalósítására, mint a nyolc kiválasztott, kiváló régészeti park egyike. A pályázat célkitűzései között szerepel egyrészt egymás parkjainak meglátogatása, szakmai programjaik megismerése, mely tapasztalatok hozzásegítik tudásuk bővítéséhez, munkájuk hitelesebbé, programjaik színesebbé tételéhez. Másrészt a tapasztalatcserék és szakmai tanácskozások teszik lehetővé a közös szakmai irányelvek kidolgozását. A nyolc múzeum kiválasztatásának aspektusai között, a kiemelkedő szakmai munka mellett fontos szempont volt az adott múzeum szakterülete is.

A LiveARCH projekt olyan állandó együttműködési hálózatot hozott létre Living Archaeology (élő régészet) címmel, mely hosszú távon, szélesebb körű együttműködésen, tapasztalatcserén alapuló közös munkával, az európai szabadtéri régészeti parkok működését magasabb minőségi szintre emeli. A projekt létrehozásának elsődleges célja az európai szintű történeti érdeklődés ösztönzése volt a régészeti korok szerepjáték fejlesztésével és népszerűsítésével, az előadók, kiállítók és a látogatók közti párbeszéd kialakításával.

A program keretében a tapasztalatcsere elméleti és gyakorlati képzés formájában, illetve a részt vevő intézmények munkatársainak cseréjével zajlik.

A projekt résztvevői:

Eindhoven Historische Openlucthmuseum, Hollandia
Pfahlbaumuseum Unteruhldigen, Németország
Araisi Archaeological Museum, Lettország
Museo Civico Archeologico Etnologico Modena, Olaszország
Scottish Crannog Centre, Anglia
Lofotr Viking Museum, Norvégia
Foteviken Museum, Svédország
"Matrica" Múzeum, Magyarország.

A LiveARCH project utolsó találkozóján az érintett országokból érkeznek a szakemberek, akik az elmúlt időszak tapasztalatait, javaslatait, lehetőségeit összegzik és osztják meg egymással.

A 2009. október 7-11 között megrendezésre kerülő konferenciát a rendezvény fővédnöke, Vezér Mihály polgármester nyitja meg és köszönti a résztvevőket. A konferencia résztvevői közelebbről is megismerkednek a "Matrica" Múzeum" és a Régészeti Park szakmai és tudományos munkájával, eredményeivel. A nemzetközi konferencia Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával valósul meg.

Részletes program: www.matricamuzeum.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár