2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Turistákat csalogat az isztriai vámpír

2009. szeptember 30. 16:07 MTI

Jure Grando a 17. század végén félelmet keltett az Isztriai-félsziget közepén fekvő Kringa faluban, terrorizálta a lakosságot, most azonban a falu a "vérszívó szörnyeteg" fölelevenített történetével vonz turistákat, s ily módon tér vissza az élet az álmos, ámde festői településre.

Isztriát sokan a horvát Toszkánának nevezik, és a turisták kedvelt célpontja, Kringa falu pedig az idei nyártól ismét szerepel a turistatérképeken: számos olasz, orosz és francia utazó kereste föl, és mindannyiukat a helyi vámpír, Jure Grando - aki 1656-ban halt meg - vonzotta oda.

Neve és gaztettei Janez Vajkard Valvasor szlovén tudós terjedelmes munkájában jelentek meg, a könyvet 1689-ben nyomtatták ki Nürnbergben A Crain herceg tisztessége címmel. Grando 16 évvel halála után rendszeresen elhagyta sírját, megtámadta a falusiakat, a nőket megerőszakolta - hangzik a történet. A bátor férfiak - megunva a vámpír garázdálkodását - kinyitották a sírját és hegyes husángot döftek a mellkasába. A sír ekkor megtelt vérrel, azóta a vámpírt nem látták.

Ennek ellenére Isztria idősebb lakói között Grando kellemetlen emlékeket ébreszt. Köreikben az a szóbeszéd járja, hogy a nevét sem szabad kiejteni, mert bosszút állt azokon, aki kutattak utána, vagy sokat kérdezősködtek felőle. Egy másik legenda Jure Grandot olyan trükkös csempésznek írta le, aki saját halálhírét terjesztette, hogy továbbra is feketézhessen élő állatokkal Ausztria és Velence között. Amikor a mit sem sejtő szomszédok a "halott" Grandót meglátták, megfenyegette őket, hogy föl ne jelentsék a hatóságoknál.

Most azonban, 350 évvel később Mladen Rajko, Kringa polgármestere a helyi vámpírnak szentelt múzeumot akar nyitni. Biztos abban, hogy a múzeum még több látogatót vonz majd. Ezt erősíti, hogy a 400 lelket számláló falu egyetlen fogadójának a neve: Vámpír.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár