2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Megtalálták Drakula pincéjét Pécsett

2009. szeptember 28. 16:40

Véletlenül előkerült a vérengző Vlad Tepes azaz Drakula egykori házának pincéje Pécs főterének felújításakor. A pincét ha bemutatnák, akár világszenzáció is lehetne, mégis inkább betemetik - számolt be róla a Pécsi Napilap.


Senki sem gondolta volna, hogy az egykori havasalföldi vajda jó pár évig élt Pécsett, ráadásul a Széchenyi tér délnyugati szegletében, ahol a török uralomig egy ma már nem létező két szintes kőház állt. Az épület alatt lévő pince a Széchenyi tér felújításkor került elő. Drakula akkor került ide, amikor Mátyás király Pécsre száműzte, valamikor az 1460-as években - írta a lap.

A török ellen harcoló Vlad Tepest Mátyás mozdította a vajdai székből, amikor elfoglalta a román fejedelemség havasalföldi területit. Miután Mátyás házi őrizetben tartotta felismerte Vlad Tepes hasznosságát, tovább enyhült viszonyuk, még unokahúgát Szilágyi Jusztinát is feleségül adta hozzá, valószínűleg ekkor kapta a pécsi palotát. A frigy célja az volt, hogy Drakula a magyar király érdekeinek megfelelően igazgassa az 1476-ban ismételten rá bízott havasalföldi tartományt.Az előkelő, kétszintes, több száz négyzetméteres, kőből épült palotát egy 1489 szeptemberében kelt oklevélben említik először. "Amennyiben következtetéseim helyesek, úgy Drakula vajda házának helyét a mai tér dél-nyugati oldalán sejthetjük, ott ahol most a pince előkerült" – mondta a Pécsi Napilapnak Fedeles Tamás a Pécsi Tudományegyetem történettudományi intézetének adjunktusa. Szerinte rejtély, hogy Drakula a pécsi pincében milyen szörnyű dogokat vihetett véghez, ami csakis akkor derülne, ki ha feltárnák a pincét. A kocsi szélességű és 20 méter hosszú pince azonban félig el van öntve iszappal, amelyben akár érdekes dolgok lehetnek.

További részletek a Pécsi Napilapban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár