A vörösterror 133 napja

Régészek a kóser-kód nyomában

2009. szeptember 11. 09:10 National Geographic News

Elsőre egy törött bögrének tűnt az a 2000 éves, Jeruzsálemben felfedezett lelet, amelyen a szakemberek csak a gondos tisztítások után fedeztek fel tíz sornyi, titokzatos, egyelőre megfejthetetlen szöveget.


Shimon Gibson, az Észak-karolinai Egyetem régésze szerint a hasonló tárgyak mindennaposak voltak a kor zsidó háztartásaiban. Ez a darab azonban különleges: írást most első alkalommal fedeztek fel egy használati tárgyon. A kutatók így most abban reménykednek, hogy a szöveg megfejtése segíthet megérteni Jézus korának vallásos hétköznapjait.

A régészek az edényt idén nyáron egy rituális medence közelében fedezték fel. Az ásatások Heródes palotájának lakórészében folynak, és a kupa a környező leletek alapján i.e. 37 és i.sz. 70, a római pusztítás előtt készülhetett. A feltárás során több érdekességet is találtak, így a város i.e. 970 és 1099, azaz Salamon uralma, és az első keresztes hadjárat közötti épületeinek maradványait is felfedezték.

A három töredékben kiásott edény a felirattól eltekintve teljesen átlagosnak számít, hiszen a hasonló kőkupák a korban népszerűnek számítottak. A szakemberek szerint lehetséges, hogy a kóser étkezési szabályok megszegése miatt törhették össze. Azt azonban még ők sem tudják, hogy a valószínűleg Jeruzsálemben készített tárgyat mire használhatták: inni ugyanis borzalmas lehetett egy ilyen kupából. Gibson szerint így valószínűleg rituális kézmosásra szolgálhatott.

Az edény felirata egyelőre megfejthetetlen: a rajta lévő szöveg a héber és az arámi keverékének tűnik, amelyet valamilyen módszerrel titkosíthattak. A kutatók most a tárgyról készített fotókat világszerte elküldték a kor szakértőinek, azt remélve, hogy valaki rájön megoldásra. Éppen ezért az írásos részről készített képek nagyfelbontású változata hamarosan az interneten is elérhető lesz majd.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!