2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Budapestre hozzák Leonardo remekművét

2009. szeptember 2. 10:43 Kovács Olivér

A Hölgy hermelinnel című festményt sokan a világ első modern portréjának tartják. A nyolcvanmilliárd forint biztosítási értékű műalkotást október 28-tól február közepéig tekinthetjük meg a Szépművészeti Múzeum kiállításán.

Leonardo da Vinci 1489-90-ben festette a milánói herceg számára a Hölgy hermelinnel című képet. A világ egyik legismertebb és legértékesebb festményének – amelyet eddig Európában a krakkói mellett csak olasz múzeumokban láthatott a nagyközönség – biztosítási értéke csaknem 80 milliárd forint. Az eddig aukción elkelt legértékesebb alkotás Pablo Picasso Pipázó fiúja, amely 104 millió dollárért - csaknem 20 milliárd forintért - cserélt gazdát 2004-ben a Sotheby's aukciósház New York-i árverésén.

Leonardo remekműve a Szépművészeti Múzeum október 28-án nyíló, Botticellitől Tizianóig. Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című kiállítás kiemelkedő darabja lesz. A tárlaton csaknem 40 kölcsönző intézmény - köztük a párizsi Louvre, a madridi Prado, a New York-i Metropolitan, a Los Angeles-i Getty, a firenzei Uffizi, a washingtoni és a londoni National Gallery - 130 alkotását csodálhatja meg a magyar nagyközönség. A kiállított művek február közepéig láthatóak majd Budapesten.

Leonardo da Vinci 1486-ban maga ajánlotta fel szolgálatait Ludovico il Moro (Ludovico Sforza) milánói hercegnek. A Hölgy hermelinnel című kép Leonardo számos újítását hordozza. Az 1400-as évek végén új technikának számít az olajkép, ám legszembetűnőbb hatása a képen szereplő ifjú modell újszerű ábrázolásának, a portré beállításának van.

A festmény történetét 1789-ig homály fedi: ekkor a Czartoryski hercegi család vásárolta meg, és került Lengyelországba. A hercegi család azonban az orosz front elöl először 1830-ban Drezdába, majd Párizsba menekítette a képet, így Lengyelországba csak 1882 után kerülhetett vissza. 1939-ben a náci megszálláskor szinte azonnal Berlinbe hurcolták, és a világháború végén a szövetséges katonák találták meg, s akkor visszakerült Krakkóba. Leonardo remekműve jelenleg a Krakkói Nemzeti Múzeumhoz tartozó Czartoryski Múzeumban látható.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, digitálisan is beolvasták A hermelines nőt, ám a kódok iránt rajongók csalódottak lehetnek: a képbe a mester nem rejtett titkos üzenetet. Pascal Cotte speciális, multispektrális kamerájával 2007 szeptemberében Krakkóba utazott, és egy, a milánói herceg szeretőjéről készített kép rétegeit kezdte el vizsgálni. Elmondása szerint a 240 megapixeles szkennelés végre egy, az eredeti, 1490-es állapotot tükröző, nagyfelbontású képpel ajándékozza meg a művészetek iránt rajongókat. A férfi kezdeti félelmei ellenére A hermelines nő nem jelentett problémát: a félévezredes alkotás a restaurálások ellenére nagyon jó állapotban volt.

További részletek a műemlékem.hu magazinjában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár