2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Feltámadt Da Vinci robotoroszlánja

2009. augusztus 17. 14:53 The Independent, MTI

Ötszáz év után ismét életre kelt Leonardo da Vinci mechanikus oroszlánja, amelynek mását a reneszánsz mester utolsó otthonául szolgáló francia Chateau du Clos Luce-kastély számára készítették el.


"Nagyon tetszik nekünk, hogy Leonardo nem csak művész és mérnök volt, de mesés színpadi rendező is, aki mesterien értett a különleges effektusokhoz" - mondta Francois Saint Bris, a Loire völgyében fekvő, magánkézben lévő, de látogatható Chateau du Clos Luce igazgatója. "Tudta, hogyan bűvölje el a közönséget csodálatos teremtményeivel. Ő volt kora George Lucasa" - tette hozzá.

Da Vinci eredeti oroszlánja eltűnt, de a kortársak beszámolóiból tudni lehet, hogy a lépkedő művadat 1515-ben a firenzeiek ajándékozták I. Ferenc francia királynak Lyon városában a városállam és Franciaország között létrejött szövetség alkalmából. Az oroszlán Firenze szimbóluma volt, és amikor a király háromszor ráütött a művad hátára, felnyílt a mellkasa és a francia birodalom szimbóluma, a liliom bukkant elő belőle. A reneszánsz mester sem vázlatot sem rajzot nem hagyott hátra az oroszlánról, belső szerkezetének működését azonban részletesen lerajzolta.

A kortárs szemtanúk leírása és Da Vinci instrukciói alapján az automaták mestereként számon tartott Renato Boaretto alkotta meg fél évezred múltán ismét az egykori oroszlánt a franciaországi kastély megrendelésére. A kastélyban - ahol Da Vinci élete utolsó éveiben élt, s végül 1519-ben meghalt - a művészre emlékező kiállítás keretében 2010. január 3-ig lehet megnézni az életnagyságú, különleges műoroszlánt.

Boaretto rekonstrukciója - amelyet úgy kell felhúzni, mint egy régi órát - tíz lépést tesz előre, egyik oldaláról a másikra fordítja a fejét és föl-le mozgatja farkát. A sörényébe egy titkos szerkezetet épített, így amikor egy bizonyos ponton ráütnek, az oroszlán oldalán feltárul egy csapóajtó, és liliomeső hull belőle.

Da Vincit Franciaországba I. Ferenc hívta meg, aki nagy csodálója volt munkáinak. A művész ottléte alatt kastélyokat és csatornákat tervezett, növényeket és állatokat vetett papírra, és udvari ünnepeket rendezett. 1518-ban azzal kápráztatta el az uralkodót és körét, hogy egy színdarab bemutatásához az egész csillagos eget odavarázsolta bolygókkal és csillagképekkel együtt a színpad fölé.

Videó a sétáló oroszlánról

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár