2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler mégis kezet foghatott a fekete olimpikonnal

2009. augusztus 13. 08:58 The Daily Mail

A sporttörténelem egyik legnagyobb szégyene volt, amikor Adolf Hitler kiviharzott a berlini olimpiai stadionból, mert egy fekete sportoló legyőzte német versenytársát. Egy egykori tudósító azonban egész másképp emlékezik az eseményre.

Az 1936-os játékok Jesse Owens diadalát hozták: aranyérmet szerzett a 100 méteres síkfutáson, amelyet később három másik is követett. Az eddig ismert történet szerint Hitlert annyira feldühítette, hogy egy alsóbbrendű faj tagja legyőzte árja szuperembereit, hogy az érem átadása előtt dühöngve távozott a stadionból.

Az események egykori résztvevője azonban egész másképp emlékezik: a most 83 éves Siegfried Mischner szerint Hitler valóban távozott a stadionból, csakhogy előbb szívélyesen gratulált Owens-nek, és erről fotó is készült, amelyet a sportoló sokáig magánál hordott. Később az 1960-as években Owens szerette volna, ha a tudósítók helyesbítik az egykori történetet, ám arra a mai napig nem került sor.

A riporter szerint Owens csalódott volt: szerinte ugyanis az átadás a történelem egyik magasztos pillanata volt, amely azonban a sajtó hathatós ferdítésének következtében nem került be a köztudatba, pedig ezáltal Hitler is emberibbnek tűnhetett volna. Ráadásul a sajtó Owens-szel sem bánt kesztyűs kézzel: élet vége felé a férfi többször is kiemelte, hogy a náci Németországban a fekete sportolókat nagyobb megbecsülés övezte, mint a szegregációtól fűtött Amerikában.

A képnek később nyoma veszett: Owen 1980-os halála után a család nem is foglalkozott hasonlókkal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár