2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átfésülik a második világháborús hajótemetőt

2009. augusztus 11. 08:14

Az amerikai kutatók egy háromhetes expedíció során az 1942-ben, az Atlanti-hajótemetőben hullámsírba süllyedt roncsok állapotát szeretnék felmérni.

Az Atlanti-csata során Észak-Karolina partjai közelében amerikai és brit hadi- és kereskedőhajók, illetve német tengeralattjárók süllyedtek az óceán mélyére. Az expedíciót vezető David W. Alberg, a Nemzeti Tengeri Szentélyek egyik felügyelője szerint a most összegyűjtendő információ segíthet az amerikai hajózás történetének ezen ismeretlen fejezeteit jobban megismerni. A mostani vizsgálatok a tavaly nyári kutatásokat folytatva tisztáznák a tragikus módon elsüllyedt hajók rejtélyét.

A nemrég megkezdett és augusztus 24-éig tartó kutatások során egyben a hajóroncsok állapotát is dokumentálnák majd. Azok jelenlegi állapotának megőrzése ugyanis segíthet „az amerikai nemzeti történelem legsötétebb időkapszulái” örökségvédelmének jobb megszervezésében. A roncsok egy része ugyanis 40 méter mélyen található, és népszerű búvárkodási helyszínnek számít.

A kutatók most különleges hangradarok (sidescan és multibeam) segítségével próbálják megtalálni azokat a hajókat is, amelyeket korábban még nem fedeztek fel. Emellett az adatok birtokában búvárok merülnek majd alá, és nagyfelbontású fotókat készítenek a HMT Bedfordshire-ről, amelyet 1942. május 12-én az U-558-as német tengeralattjáró süllyesztett el. A roncs ma hadisírnak számít, így annak belsejében sem kutatásokat, sem vizsgálatokat nem végeznek majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár