Forró magyar őszök

Steampunk eposz lesz a varsói felkelésből

2009. július 28. 09:20

Igazán szokatlan vállalkozásba fogott a lengyel Platige Image produkciós iroda: Tomek Bagiński rendező dirigálása alatt egy sci-fi és steampunk elemekkel átszőtt eposzt varázsolnak az 1944-es varsói felkelésből.


A filmmel kapcsolatban eddig csak a látványterveket mutatták be, amelyek érdekes szellemben gondolják újra a lengyel történelem egyik legborzasztóbb eseményét. A 300 című képregény nyomdokain haladó alkotás egy gőzzel hajtott robotokkal és kiborgokkal teli Varsóba kalauzol, ahol a nácik a legfélelmetesebb gépezeteket vetik be az ellenük fellázadók ellen.

A történetről eddig nem sokat tudni, hiszen a Hardkor 44 című filmet a stúdió tervei szerint 2012-ben mutatják majd be. Az Opium lengyel filmportál azonban közzétette a film szinopszisát: eszerint a film 1944 végén játszódik, amikor a nácik a lengyel fővárosba vezénylik Wagner SS ezredes alakulatát, aki a város végső elpusztítását kapja feladatául. Ezalatt a lengyel oldalon megjelenik egy Arnold nevű férfi, akinek korábban 1939-ben veszett titokzatos módon nyoma. Arnold egy ellenállókból, bűnözőkből és kollaboránsokból álló alakulattal indul meg a pusztítók ellen. Az ellenség azonban felkészül, és a börtönök és koncentrációs táborok leggonoszabb rabjaiból átalakított kiborgokkal várják a lengyeleket.

A hasonló történelmi alapokon nyugvó, ám a valósághoz semmilyen szállal nem kötődő alkotások igencsak népszerűek: a 300 és tervezett folytatása mellett elég az idén augusztusban mozikba kerülő, Becstelen brigantykra gondolnunk.

2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!