Hitler elfeledett szövetségesei

Cervantes a legnépszerűbb a spanyol utcanevek között

2009. július 27. 16:07 MTI

Rajonganak a spanyolok Miguel de Cervantesért, az övé ugyanis a legnépszerűbb utcanév Spanyolországban. A Don Quijote szerzőjének neve összesen 1629 településen lelhető fel.


A lista második helyén Santiago Ramón y Cajal áll, az orvosi Nobel-díj 1906-os kitüntetettjéről 1173 utcát neveztek el az Ibériai-félszigeten fekvő országban. A tudós nem akárkit előzött meg, a harmadik helyen ugyanis Kolumbusz Kristóf (Cristóbal Colón) áll. Amerika felfedezőjének híres nevét 942 utca viseli, a hajóst Federico García Lorca író követi, akiről 903 utcát neveztek el, míg Doktor Fleming neve 776 utcában látható.

A 25 leggyakoribb utcanévből 10 íróé, szerzőé és költőé. E tekintetben második helyen a politikusok állnak: sok utca viseli Manuel Azana nevét, aki a második köztársaság második, és egyben utolsó elnöke volt, de Spanyolország bővelkedik a marxizmus atyjáról, Karl Marxról elnevezett utcákban is. A politikusok után a konkvisztádorok következnek: szép számban akadnak például utcák, amelyek Hernán Cortés nevét viselik. Nagy népszerűségnek örvendenek a művészek is, Goya vagy Francisco de Goya nevű utcából 712 darab van Spanyolországban, míg Velázquezről 619, Dalíról pedig 210 utcát neveztek el.

A történelmi alakokról vagy koronás főkről is szívesen neveznek el utcákat, a jelenleg is uralkodó János Károly király nevét 501 utca viseli. Az érdekességnek számító utcanevek között akadnak olyanok, amelyek híres torreádorok (például Manolete vagy Juan Belmonte) nevét viselik, de neveztek el utcákat híres énekesekről, színésznőkről (többek közt Sara Montielről) és sportolókról is. Miguel Indurain, a Tour de France ötszörös bajnoka is büszkélkedhet saját utcával, pedig még csak 45 éves. A rockzene rajongóinak sincs oka panaszra: Spanyolországban AC/DC utca is akad.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!