2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interneten a japán katonai kartográfia

2009. július 21. 12:03

A japán birodalmi hadsereg Ázsiát, illetve a csendes-óceáni térséget ábrázoló egykori térképei kerültek fel az internetre, egy nemrég indított adatbázisba, amelyből akár azt is megtudhatjuk, hogy a szigetország hadserege mit keresett volna Pakisztánban.

A térképek egy része az 1880-as évekből származik, és azokon a gyarmatosítások háborúi okozta változásokat követhetjük nyomon - nyilatkozta az online közzététel kapcsán Kobajasi Sigeru, az Oszakai Egyetem professzora. Elmondása szerint a térképeken a városiasodás változásai, és az ezáltal okozott környezeti károk is, így az erdők kiirtása is megfigyelhető.

A térképeket egy, a vezető japán egyetemek kutatóiból álló csoport dolgozta fel és digitalizálta. A kartográfiai alkotások egy része még ma is érzékeny, bizalmas, esetleg vitatható információkat tartalmazhat, ám a kutatók fontosnak tartják a nyilvánosságot.

Az adatbázis kapcsán a szakemberek elmondták azt is, hogy a japán hadsereg egészen a második világháború végéig minden forrást felhasznált a térképek megszerzésére: sajátjaik mellett Alaszkától Ausztráliáig, illetve Koreától Pakisztánig minden lehetséges alkotást elloptak vagy megvásároltak. Ezen felül egyes területekről, így Kínáról vagy éppen Tajvanról a többinél jóval gyakrabban készítettek térképeket.

A projektet többen kritizálták: szerintük az online közzététel csak egy újabb lépés a japán háborús múlt tisztára mosása felé.

A projekt a Tohoku Egyetem oldalán, japánul böngészhető

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár