A vörösterror 133 napja

Világörökségi címre vár a limes magyarországi szakasza

2009. július 6. 13:17 MTI

A római limes magyarországi szakasza is felkerült az UNESCO Világörökség Bizottságának (VÖB) hivatalos várományosi listájára a szervezet legutóbbi, sevillai ülésszakán - tájékoztatott Fejérdy Tamás.


A Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság (VMNB) Titkárságának vezetője elmondta, hogy a római birodalom megerősített határvonala, a limes magyarországi szakasza (Ripa Pannonica) már 2003 óta szerepel a magyar, nem hivatalos várományosi listán, a napokban azonban a VÖB is felvette azt saját listájára, ami a világörökségi helyszínné nyilvánítás fontos lépése.

Egy nemzetközi, európai uniós projekt keretében 2011-ig elkészül a világörökségi jelöléshez szükséges dokumentáció, ennek részeként a "korábbi alapokon" egy adatbázis. "Most két dolog történik: ennek a teljes körűvé tétele, valamint a legnehezebb feladat, azoknak a konkrét helyszíneknek a kiválasztása, amelyek nemcsak részei a Ripa Pannonicának, hanem olyan állapotban vannak, hogy be is mutathatók" - magyarázta az örökségvédelmi szakember.

Fejérdy Tamás beszámolója szerint a közös magyar-osztrák-szlovák-német-lengyel programban szakmai részről Magyarországon Visy Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem régész professzora vezeti a munkát. Százas nagyságrendű helyszínnel kell foglalkozni - jegyezte meg -, így a program óriási munkát igényel, fontos lépés azonban kijelölni azokat az elemeket, amelyek a világörökségi listára kerülhetnek.

A VMNB titkárságvezetője elmondta: a Ripa Pannonica nem lesz teljesen új helyszín a VÖB listáján, mivel ott a római limesnek már három eleme - Nagy-Britanniából a Hadrianus- és az Antoninus-fal, illetve Németországban a raetiai határvidék - is szerepel mint egyetlen tétel részei. "A Ripa Pannonica esetében az az érdekes, hogy az előző három szakasszal ellentétben nem szárazföldi, hanem folyami határvonalról van szó, amely egyszerre virtuális határ, és fizikailag is létező vonal ma is" - emlékeztetett. Elmondása szerint 2003 óta tevékenykedik az úgynevezett Pozsonyi Csoport, Észak-Afrikától Európáig tömörítve mindazokat az országokat, ahol fellelhetők a római limes maradványai. Az együttműködés azt az ambiciózus célt tűzte maga elé, hogy a jövőben az egész limes szerepelhessen a világörökségi listán - árulta el.

Fejérdy Tamás kitért a következő esztendők hazai feladataira is. "Ha 2011-re sikerül a teljes jelölési dokumentáció elkészítésével befejezni a jelenleg EU támogatással folyó programot, akkor be tudjuk nyújtani a jelölést 2011-12-re. Ennek az elbírálása hozzávetőleg másfél éves folyamat, ami azt jelenti, hogy 2013-14 körül reális a magyarországi limes felvétele a világörökségi listára" - magyarázta.

A VÖB jelenleg tizenegy magyarországi helyszínt tart nyilván a várományosi listán - közölte Fejérdy Tamás, hozzátéve: a részletes kidolgozásra leginkább esélyes helyszínnek a Lechner Ödön autonóm premodern építészete elnevezésű épületegyüttest, valamint a Budai-termálkarsztot tartja; utóbbi a budapesti világörökségi helyszín természeti örökség kategóriába tartozó, föld alatti bővítése lenne. Mint elmondta, miután a komáromi erődrendszer világörökségi jelölését a kedvezőtlen visszajelzések miatt visszavonták, most folyik az előkészítő munka, hogy az egy nemzetközi sorozatjelölés keretében szerepeljen. Előkészületben van egy hasonló nemzetközi együttműködés, mint ami a limessel kapcsolatban működik: itt az Osztrák-Magyar Monarchia területén található 19. századi erődökkel együtt terjesztenék fel "a legépebben fennmaradt, 19. század végén befejezett erődrendszert" - tette hozzá Fejérdy Tamás.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!