2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elbontották a Rákosi Mátyás-akna bejáratát

2009. június 10. 15:39 MTI

Nyom nélkül elbontotta az egykori Rákosi Mátyás-akna bejáratát a terület tulajdonosa Tatabányán - tájékoztatott egy városvédő helyi lakos. Az önkormányzatnál azt mondták, hogy az akna nem védett, így a bontás jogszerű volt.

Apsitos István tájékoztatása szerint tavaly még állt a XV-ös akna bejárata, "Rákosi Mátyás akna" felirattal, de mára nyomtalanul eltűnt az építmény, ami a korabeli bányászat egyik emléke volt, ugyanis csak a lejtaknáknak volt díszes kapuboltozata. Az építményt a terület tulajdonosa bontotta le, mivel ipari telekként kívánja értékesíteni az ingatlant.

Tóth Ferenc, az önkormányzat főépítésze elmondta: az aknabejárót 1942-ben emelték, a XV-ös akna rövid ideig viselte Rákosi Mátyás nevét. A 853 m hosszú akna a medence leghosszabb lejtős aknája volt. Tatabányán először itt vezették be 1944-ben az omlasztásos frontfejtési technológiát. A kedvezőtlen nyomásviszonyok miatt csak a korszerű biztosítóberendezések és a jövesztőgépek alkalmazásával nyílt lehetőség az omlasztásos frontfejtés elterjedésére. Az akna 1942-76 között 7161 kt szenet termelt. További részletek

Tatabányán több lejtakna-bejárat maradt meg, ezek közül az elbontott létesítmény az egyetlen, amely nem állt helyi védelem alatt, "talán a neve miatt" - fogalmazott a főépítész. Az aknabejáró egy összefüggő földterület közepén volt, a tulajdonos a bontás előtt megkereste az önkormányzatot. Mivel az épület nem volt védett, a bontás jogszerű volt - tette hozzá Tóth Ferenc.

Bene Magdolna főjegyző elmondta, hogy az esetet követően felülvizsgálják a helyi védelem alatt álló objektumok listáját, illetve fényképes dokumentációt készítenek a település ipari múltját idéző építészeti emlékekről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár