2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Romkocsma lehet a Várkert Bazárból

2009. május 27. 11:03 MTI

A város legpatinásabb "romkocsmája" lehet a Várkert Bazár - írta a Népszabadság. Az épületegyüttest kezelő Budavári Kht., a napokban írt ki pályázatot, miután többen jelezték, megnyitnák és szabadtéri vendéglátóhelyként hasznosítanák az egykori Budai Ifjúsági Park területét.


A lap szerdai számában megjelent cikkben Szőke Balázs, a kht. igazgatója szerint az ifipark területe kiadható lenne, de ehhez el kellene végezni bizonyos állagvédelmi munkákat. Ha ezeket a leendő üzemeltető vállalja, akár működhetne is a hely. Nem műemlék-felújítást várnának el, hanem a veszélyes részek megerősítését vagy szakszerű visszabontását, olyan mértékig, hogy a helyet használni lehessen. Az üzemeltető három évre kapná meg a volt ifiparkot, amely persze nem működhetne egészen úgy, mint régen: valószínűleg koncerteket sem tarthatnának benne. De egy kellemes, kiülős, bárzenés hely talán lehetne belőle.

Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke nem tartja elképzelhetőnek, hogy jelenlegi állapotában hasznosítsák a Várbazárt. Az állagvédelmi, veszélyelhárítási munkák vagy például megfelelő vizesblokk kialakítása, amely munkák a használatot lehetővé tennék, becslése szerint százmillió forintba kerülnének: nem valószínű, hogy ekkora befektetés három év alatt megtérülne a bérlőnek.

A lap emlékeztet arra, hogy az ifiparkot 1984-ben azért zárták be, mert életveszélyessé vált. Egy ledőlő kőballusztrád 1980-ban halálos balesetet okozott. Azóta sokat pusztult az épület, az egykori pergola kőoszlopai például fatámasztékkal állnak már csak, de több már úgy sem, mert annyira tönkrement, hogy inkább lebontották. Egy statikai vizsgálat tíz évvel ezelőtt a Várkert Bazár udvarára felvezető rámpát is használhatatlannak minősítette. Teljesen rossz az épület szigetelése, vízelvezetése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár