2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Régi fényében tündököl Babits autogramfala

2009. május 7. 19:31 MTI

Átadták Babits Mihály felújított villáját az esztergomi Előhegyen csütörtökön; az emlékházban, amelynek nevezetes autogramfalán többek között Radnóti, Illyés, Karinthy, Kosztolányi, Csinszka és Szabó Lőrinc aláírása is felfedezhető, állandó kiállítás mutatja be Babits esztergomi éveit.

A felújítást segítette, hogy Török Sophie-nak, a költő feleségének köszönhetően gazdag fényképanyag maradt fenn a villa belső berendezéséről. A Tóth Franciska muzeológus és Ágoston István belsőépítész által újjáalkotott állandó kiállítás is korabeli fényképfelvételek és dokumentumok segítségével eleveníti fel Babits Mihály Esztergomban töltött éveit (1924-1941).Az emlékház történetének legnagyobb felújítása a 2008-as Babits-évben kezdődött. A munkálatokat Esztergom önkormányzata 53 millió forinttal, a Petőfi Irodalmi Múzeum 6 millió forinttal, az Oktatási és Kulturális Minisztérium 4 millió forinttal támogatta. A Babits-villában egy alkotószobát is kialakítottak, ahol kortárs művészeket és muzeológusokat lát majd vendégül a város. A ház ebédlőjében megtekinthető Jelenczki István filmrendező Holt próféta a hegyen, Válogatás Babits Mihály esztergomi Előhegyen írt verseiből című, 2008-ban készült filmje, amelyben Simon Péter mondja el a verseket.

A megnyitón megjelent Babits István, a költő 76 éves unokaöccse, aki elmondta: ő először csónakkal jött fel Pestről a villába. Emlékei szerint akkoriban kiutalták a villát valakinek, aki lemeszelte a híres költők, írók kézjegyeit megörökítő aláírásfalat és a kertben használatos létrákat akasztotta elé. A szoba-konyhás házikót Babits Mihály feleségével, Török Sophie-val 1924-ben nyaralónak vásárolta. Az egyszerű nyári lakot a költő és felesége folyamatosan bővítette.Babits az autogramfal ötletét egy helybéli barátjánál látta, ám a költő és felesége cenzúrázta az aláírásokat. Mint azt a kor híres konferansziéja, Nagy Endre később elárulta, a nem kedvelt, vagy irodalmilag kevéssé becsült vendégeknek puhább rajzszenet adtak, majd a nevet letörölték a falról, míg a megőrzésre szánt szignókat Török Sophie saját kezűleg konzerválta freskófestékkel. Az 1960 óta védett ház aláírásfalát a restaurátorok korábban műanyag lapra kasírozták, most megerősítették a rétegeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár