2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Az ember a szörny mögött

2009. április 28. 11:35

Mary Shelley mellett férje keze nyomát is felfedezhetjük a világ leghíresebb, romantikus horrorregényén, a Frankensteinen - mondta el Charles Robinson, a Delaware-i Egyetem angol tanszékének professzora a Múlt-kornak adott interjújában.

Melyik időszakot nevezné kutatási területének?

Kutatói és tanári tevékenységem során elsősorban az angol romantika íróival foglalkozom, különösképp Byronnal és Shelley-vel. Byron és Percy Shelley illetve Mary Shelley kapcsolatáról már 1976-ban is írtam egy rövid könyvet, és bár a legtöbbször most is velük foglalkozom, néha egy kis Keats, Hunt vagy Hazlitt is becsúszik az olvasmányaim közé.

Mikor és hogy került először kapcsolatba a Frankensteinnel?

Az 1970-es évek elején fedeztem fel Mary Shelley egy korábban ismeretlen történetét, amelyet megjelentetve kezdtem korábban kiadatlan történettöredékeivel foglalkozni, és ez vezetett 1996-ban a The Frankenstein Notebooks című könyvem kiadásához. Ezt olvasták el az oxfordi Bodleian Library munkatársai, akik ezután meghívtak magukhoz, és az ott folytatott kutatásokból született meg mostani könyvem, a The Original Frankenstein is.

Ezek alapján hogy látja: miként született meg a regény?

A könyvet Mary Shelley 1816 júniusa és 1817 áprilisa között vázolta fel, (a folyamat részletes kronológiáját a The Frankenstein Notebokoks-ban 40 oldalon keresztül mutattam be), majd a következő nyáron Genfben írta meg a könyvet, és ebben férje, Percy Shelley is komoly segítségére volt. Kutatásaim során számos, korábban ismeretlen részletre derült fény: ezek szerint Mary Shelley először csak egy rövidke novellát vetett papírra, majd ezt duzzasztotta regénnyé - erről a Walton- és a Safie-szál tanúskodnak.

A vázlat ezen felül egész másként mutatta be a történetet, és mind az 1818-as első, mind az 1831-es javított kiadás komoly változtatásokat hozott az eseménysorban. Az általam gondozott mű az eredeti vázlat két verzióját adja közre: az egyikben dőlt betűkkel olvashatjuk Percy javításait, míg a másodikban Mary első, eredeti vázlatát láthatjuk, férje javításai nélkül.

Ha a regény ilyen családi kollaborációban készült, mit tudunk Mary más munkáiról? Azokban is ennyire tevékeny szerepet vállalt Percy Shelley?

A nő leveleiből és naplóiból kiderül, hogy sok más regénye, novellája, vagy épp verse született, ám egyik sem úgy, mint a Frankenstein. Más művei közül véleményem szerint a Matilda című novella leginkább kiforrott alkotás.

Milyen volt a könyv szakmai fogadtatása?

Bár nemrég jelent meg, szakmailag elég sok dicséretet kaptam, és az interneten is elérhető cikkek mellett a BBC Radio egyik (szabadon meghallgatható) adásában el is mesélem ezen történeteket.

Ha már romantika: ismeri a kor magyar íróit?

Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de nem, bár megpróbálok utánanézni majd.

Charles Robinson önéletrajza

A könyv egyik kritikája

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár