A vörösterror 133 napja

Kimarkolták a győri középkort

2009. április 17. 10:32 MTI

Vélhetően történelmi értékek vesztek oda, amikor a középkori és a kora újkori rétegeket a győri Széchenyi tér nagyobb részén kimarkolták a munkagépek a most zajló felújítás során - mondta el Bíró Szilvia ásatásvezető régész.


A szakember szerint a lehetséges leletek azért vesztek el, mert a tér nagyobb részét 120-130 centiméter mélységig kimarkolták. Így most már soha nem lehet pontosan megtudni, hogyan nézett ki a tér a közép- és az újkorban.

A kialakult helyzet miatt egyebek között nem tudták vizsgálni a tér 16. századi beépítettségét, a déli részen húzódó házsort, s a későbbi időkből való építmények maradványai is ismeretlenek maradnak, mivel a földmunkák áldozatául estek - mondta Bíró Szilvia. Elismerte ugyanakkor, hogy a kivitelezőkkel rövid időn belül meg tudtak egyezni, így most már mindkét fél tudja végezni a munkáját.

Németh Zoltán alpolgármester ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a beruházó önkormányzat jóhiszeműen járt el, a munka indításához minden szükséges engedélyt beszerzett. A beruházás jogerős örökségvédelmi hatósági engedéllyel rendelkezik. A kiviteli terv egyébként 130 centiméter mélységben írja elő a munkavégzést, ezt a mélységet a kivitelező technológiai váltás miatt nem is használja ki - közölte az alpolgármester. Figler András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) regionális irodavezetője csupán annyit közölt, hogy az ügyben vizsgálat kezdődött.

A gondok ellenére több értéket sikerült megmenteni a győri Széchenyi téren. Megmaradt a pellengér, amely a 18. század elejéig állt a ma is látható Mária-oszlop mögött. A pellengér tégla építménye közepén a szégyenoszlop helyét is megőrizte az idő. Előkerült a középkori piactér kavicsos szintje, megmutatkoznak a cölöpös építményű bódék cölöphelyei, sőt még a kocsinyomok is megőrződtek. Egy kút tetején Magyarországon egyedülálló vaseszközleletre bukkantak. A több mint kétszáz darabból álló együttes - fegyverek, mezőgazdasági eszközök, lószerszámok, kocsialkatrészek garmada - úgy néz ki, mintha egy komplett 17. századi kovácsműhelyt számoltak volna fel.

A régészeti munkákat pár nap múlva befejezik, s a tárgyi emlékeket a restaurálás után kiállításon mutatják be az érdeklődőknek - mondta Bíró Szilvia.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!