Legendás apák és fiúk

Gyógykoktélt ittak az egyiptomi uralkodók

2009. április 15. 12:18 MTI

Az óegyiptomiak a gyógyfüvek széles skáláját alkalmazták, amelyeket borba és sörbe kevertek - állítják amerikai kutatók.


Patrick McGovern, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója munkatársaival két óegyiptomi boros flaska beszáradt tartamát vizsgálta biomolekuláris módszerekkel. A korábbi edény több mint 5000 éves, és az úgynevezett predinasztikus korból származik. Az edény Egyiptom első uralkodóinak egyike, Skorpió király sírkamrájából került elő, s mint kiderült, a borba citromfüvet, koriandert, mentát, zsályát, szennalevelet, kakukkfüvet és fenyőgyantát kevertek.

A kutatók, akik vizsgálataikról az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ban (Proceedings of National Academy of Sciences) számolnak be, megjegyzik, hogy a borhoz adagolt fenyőgyantát a legkorábbi időktől kezdve a betegségek megelőzésére használták, és nemcsak Egyiptomban. Ismert volt a medicina az ókori Kínában is. A másik amfora, amely az i.sz. 4-6. századból származik, Egyiptom déli részén került elő. A vegyelemzés tanúsága szerint az edényben tárolt borba fenyőgyantát és rozmaringot kevertek: ezt az oldatot az ókori Egyiptomban a legkülönfélébb bajok orvoslására, így gyomorrontásra és herpesz gyógyítására egyaránt alkalmazták.

"Az ókori borok és más alkoholtartalmú italok kiválóan megfeleltek a különböző gyógyfüvek feloldására és főzetek elkészítésére, amelyeket külsőleg és belsőleg egyaránt használtak. Mielőtt a modern szintetikus gyógyszerek megjelentek, az alkoholos főzetek voltak az univerzális medicinák" - hangsúlyozzák tanulmányukban a Pennsylvaniai Egyetem kutatói.

2018. ősz: Legendás apák és fiúk
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!