2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Búvár a győri főtér alatt

2009. április 6. 12:50

Kétszáz éve, de lehet, hogy több mint fél évezrede nem járt olyan mélyen ember a győri Széchenyi téren, mint Kurucz Attila. A Győri Búvár Sport Egyesület búvára a múlt héten merült le abba a középkori kútba, amelyet a tér felújítását megelőző megelőző régészeti feltáráson találtak meg a szakemberek - tudósított a Kisaföld.hu.


„Megmértük, tizenkét fokos volt a víz, de nem fáztam, mert teljesen zárt ruhában voltam" – mondta délután fél kettőkor, néhány perccel azután, hogy befejezte a munkát és feljött a felszínre. A hét méter mély kútban két méteres vízoszlop volt. A néhány hete készült videokamerás felvételeken még olyan tisztának tűnt, hogy az alján lévő fák erezete is látszott, mára azonban – talán a Mosoni-Duna magasabb vízállása miatt – zavarossá vált, így a látótávolság nullára csökkent.

Bíró Szilvia ásatásvezető régész szerint a deszkák a víznyerő hely 18. századi átépítésekor kerülhettek oda. A kutat egyébként a 18. század végéig használták, akkor egy kupolával zárták le, amit az elmúlt napokban bontottak el. (A víz zavarossá válását ez is okozhatta.) A búvár a faanyagon kívül vas- és faeszközöket, kerámia- és üvegdarabokat is felszínre hozott. Ezekről a lelettisztítás után tudnak többet mondani a szakemberek. A kútból iszapmintákat is vett, amit archeobotanikus vizsgál polleneket, magokat keresve. Az eredményekből az akkori kor életmódjára, esetleg klímájára lehet következtetni.

A minden valószínűség szerint középkori eredetű kút jó állapota váratlanul érte Figler Andrást, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nyugat-dunántúli irodavezetőjét is. Ennek alapján javasolta, hogy szerencsés lenne a víznyerő felújítását is az európai uniós projekt részévé tenni, vagy ha ez már veszélyeztetné a rekonstrukció megvalósítását, akkor legalább úgy lenne jó módosítani a terveket, hogy az később, egy önálló megoldással mégis bemutatható legyen.

Tovább a feltárásról készített fotókhoz és videóhoz

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár