2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Prostituáltat temettek Kálvin mellé

2009. március 11. 07:58 MTI

A szexmunkások jogaiért és megbecsüléséért küzdő híres prostituáltat helyeztek kitüntetett helyen végső nyugalomra Kálvin János reformátor közelében. Nőjogi aktivisták bírálták a döntést.


A 2005-ben elhunyt Griselidis Realt 200 fő jelenlétében temették el újra a Királyok temetőjében, ahol a svájci és a nemzetközi történelem jeles alakjai nyugszanak. Jorge Luis Borges argentin írót, valamint Jean Piaget gyermekpszichológust is itt temették el.

A 76 évesen, mindössze 10 évvel a szakmával való felhagyást követően elhunyt Real testét a kihantolást követően egy másik genfi temetőből szállították át, a lépést többen - főként nők - sértőnek nevezték. "Ha minden egyedülálló anya a prostitúciót választaná, Genf városa bordéllyá válna" - mondta Amelia Christinat, a korábbi parlamenti képviselő, nőjogi aktivista, aki ellenezte Griselidis Real újratemetését. Jacqueline Berenstein-Wavre, a svájci parlament első női házelnöke szintén tiltakozott a döntés ellen.

"Egy nőt sem tehet boldoggá ez az átszállítás, ami nem több egy prostituált és általában véve a prostitúció felemelésénél, annak férfi védelmezői által" - nyilatkozta a politikus a Tribune de Geneve című napilapnak. Az újság megjegyezte: a megtisztelő 350 sírhely kevesebb mint egynegyedében nyugszanak nők.

Patrice Mugny, az újratemetést vezénylő helyi politikus azonban eltérő véleményt fogalmazott meg. Szerinte a város semmi esetre sem bocsátotta meg a prostitúciót, de tisztel egy olyan személyt, aki az emberi méltóságért vívott harcával hívta fel magára a figyelmet. A néhány városban működő piroslámpás negyedek révén Svájcban legális a prostitúció. Griselidis Real éveken át a munkakörülmények javításán dolgozott, emellett egyik alapítója volt az Aspasie nevű, a szexmunkásokkal való szolidaritást hirdető szervezetnek. Az Aspasie szerint Real hatalmas gyűjteményt halmozott fel a prostitúcióról szóló újságkivágásokból, filmekből és más dokumentumokból, amelyet halála után négy gyereke a szervezetnek ajándékozott.

A genfi protestáns egyház eddig tartózkodott az újratemetés bírálásától, pedig Realt Kálvin János, a reformáció egyik legnagyobb alakja mellé temették el. A Protestáns Rómaként ismert város idén, kiállításokkal, könyvmegjelenésekkel és előadásokkal ünnepli Kálvin születésének 500. évfordulóját.

Griselidis Real 1929-ben született Lausanne-ban. Négygyerekes elvált anyaként Németországban kezdett prostituáltként dolgozni a hatvanas években, később Genfbe költözött, ahol a prostituáltak jogainak ismert harcosa lett. Két életrajzi könyve is megjelent, ezekben kritizálta a társadalmat, amely elítéli, de mégis igénybe veszi a prostitúciót.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár