Szerelmes uralkodók

Felbecsülhetetlen levéltári károk Kölnben

2009. március 6. 12:20 Spiegel Online, MTI

Szakértők szerint felbecsülhetetlen értékű dokumentumokat temettek be a romok a kölni városi történeti levéltár összeomlása nyomán. A mentési munkálatoknál egy különleges, restaurátorokból álló csapat várja, hogy a tűzoltók mit találnak a romok alatt.


Több évszázados oklevelek, testamentumok, pápai, illetve császári rendeletek, történelmi könyvek, filmek, levelek váltak minden valószínűség szerint a keddi - még mindig megmagyarázhatatlan - katasztrófa martalékává, bár halvány remény van arra, hogy egy részük a romok eltakarítása után még részben megmenthető, illetve restaurálható.

Egyes vélekedések szerint a több mint ezeréves város és jelentős részben az ország "emlékezete" veszett vagy veszhetett oda. Erre utal, hogy a levéltárban olyan történelmi nagyságok feljegyzéseit is őrizték, mint Napóleon vagy a háború utáni első kancellár, Konrad Adenauer, de nyoma veszett Karl Marx, Friedrich Engels, Hegel vagy éppen Heinrich Böll korabeli feljegyzéseinek is. S mindez csak töredéke azoknak az eltűnt iratoknak, illetve feljegyzéseknek, amelyek az elmúlt évszázadok, illetve évtizedek hírességeitől származtak.Az archívum legrégebbi dokumentuma 922-ből származott. A levéltár igazgatója szerint a négyemeletes épületben összesen 30 folyókilométert tett ki azoknak a polcoknak a hosszúsága, amelyeken a különböző dokumentumokat, leveleket, feljegyzéseket tárolták. A hetvenes évek elején átadott levéltári épület így is szűknek bizonyult, jelentős mennyiségű levéltári anyagnak a polcokon már nem jutott hely, így azokat ládákban tárolták. A sors iróniája, hogy a ládákba "rejtett" dokumentumok nagyobb valószínűséggel "élhették túl" a keddi katasztrófát, bár egyelőre ez is bizonytalan.

A levéltári anyagok értékét jól jelzi, hogy azok 400 millió euróra voltak biztosítva. A károk mindennek ellenére felbecsülhetetlenek, a dokumentumok jelentős része ugyanis minden valószínűség szerint megsemmisült, s másolat sem készült belőlük. A volt német kancellár, Konrad Adenauer unokája - maga is Konrad Adenauer - attól tart, hogy nagyapja számos feljegyzése, illetve a levéltárban őrzött írásbeli hagyatéka örökre elveszett.

A hatóságok mindenesetre igyekeznek menteni azt, ami menthető. A romok eltakarítását, illetve a kutatást nehezíti a kedd óta tartó szinte szakadatlan eső, ezért az épületmaradványokat hatalmas ponyvákkal takarták le. A helyszínen tartózkodik egy restaurátorokból álló "csapat" is, amely ugrásra készen áll a levéltári anyagok mentésére. Egyes remények szerint a dokumentumok egy része csak beszennyeződhetett, s ezek megtisztítása az egyszerűbb restaurálási munkák körébe tartozik. A szakértők szerint nehezebben ugyan, de restaurálhatók azok az anyagok is, amelyek kisebb károkat szenvedtek. Erős a félelem azonban amiatt, hogy az archív anyagok jelentős része megsemmisült.

A romok eltakarítása a rendkívüli esőzés következtében csigalassúsággal halad, a nehéz daruk, illetve egyéb munkagépek alig képesek mozogni a felázott talajon, miközben hatalmas mennyiségű törmelék vár eltakarításra. Időközben több értesülés látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a levéltár szomszédságában több épület is veszélyeztetett. A legtöbbet közülük a hatóságok kiürítették, de más épületek lakosai is tartanak attól, hogy házaik is a levéltár sorsára juthatnak. Azt a hivatalos hatóságok is elismerték, hogy néhány környező épület az elmúlt időszakban centimétereket süllyedt, ami megerősíti a veszélyt. A felelősség feltárása ugyancsak rendkívül vontatottan halad. Szinte bizonyos, hogy a levéltár összeomlása a metróépítés következménye, de még folyik az egymásra mutogatás.

2018. nyár: Szerelmes uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!