2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Titkos kölcsönnel finanszírozták a svédek a nácikat

2009. március 2. 10:51

A kutatók számára is meglepetést okoztak azok a korábban szigorúan titkos, a svéd gazdasági minisztériumból előkerült iratok, amelyek alapján egyértelműen kirajzolódik, hogy az ország 1941-ben a gazdasági miniszter, Ernst Wigforss jóváhagyásával nyújtott bankkölcsönt a náci Németországnak, és tette lehetővé a további hajóépítéseket a Harmadik Birodalom számára.


Ernst Wigforss

A korábban ismeretlen dokumentumokat Krister Wahlbäck történész és Bo Hammarlund levéltáros fedezték fel, és azokból minden kétséget kizáróan rajzolódik ki a náciknak nyújtott bankkölcsön története. A pénzügyi segítséggel a Harmadik Birodalom felé irányuló exportot növelték volna. A dokumentumok egyben árnyalják a 30 évvel ezelőtt elhunyt Wigforss politikai tevékenységének történetét is. A férfi ugyanis a mai napig kitüntetett helyen szerepel a szociáldemokrata párt történetében: ő volt a fő kritikusa pártjuk miniszterelnökének, Per Albin Hanssonnak, aki átengedte az országon a németeket, lehetővé téve Norvégia lerohanását.

A most felfedezett, 1941 áprilisában kelt levelek szerint, amelyeket hivatalosan soha nem iktattak, Wigforss is reálpolitikus volt. Az iromány egy korábbi beszélgetést örökített meg, amely arról szólt, hogy a svédek azért nyújtanának hitelt a németeknek, hogy azok kifizethessék az országtól megrendelt szolgáltatásokat és árukat. Ehhez azonban állami hozzájárulásra volt szükség.

A levelet megtaláló kutatók szerint egy ilyen döntéshez a kabinet minden tagjának jóváhagyására is szükség lett volna, ám ennek semmilyen nyomát nem találták. Az ügy rejtélyeit talán a Riskbank vezetője, Ivar Rooth naplója oldhatja fel, aki megörökítette, hogy a svéd külügyminisztérium komolyan aggodalmát fejezte ki az ügyben, mert szerintük a kölcsönnel akár a háború folytatását is elősegíthetik. Másrészt attól is tartottak, hogy a németek nem fogják törleszteni a háborús erőfeszítéseikhez nélkülözhetetlen fémek és termékek ellenértékét.

A kölcsön erodálta a svéd semlegesség látszatát - érvelnek a történészek, ugyanis ezzel, bár csak áttételesen, de a német háborús törekvéseket segítették, hiszen a hajógyárak ennek következtében onthatták a német haditengerészet számára készített hajókat. Az ország történetének második világháborús fejezete a mai napig titkokat rejt, és nagyon fontos lenne megismerni az egyéni tetteket is - érvelt Wahlbäck és Hammarlund.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár