2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Afganisztánban eltűnt katonáikat keresik az oroszok

2009. február 16. 12:44 MTI

Dmitrij Medvegyev orosz államfő vasárnap üzenetben tisztelgett a 20 éve véget ért afganisztáni hadviselés elesettjei előtt, és köszöntötte a háború veteránjait.

"Mély tisztelettel adózunk a katonáknak, akik bátran, állhatatosan, becsületesen teljesítették a parancsnokaik által kiadott feladatokat, és emlékezünk azokra, akik életük árán is teljesítették a hazával szembeni kötelességüket" - mutatott rá az üzenet, hangsúlyozva, hogy a veteránok tapasztalataira ma is szükség van többek között a fegyveres erőknél és az ifjúság nevelésében.

Borisz Gromov, a Moszkvai terület kormányzója, egykoron az Afganisztánban harcoló szovjet egységek főparancsnoka vasárnap a fővárosban megkoszorúzta az Ismeretlen Katona sírját, és kijelentette: segíteni kell azokat, akik Afganisztánban és máshol harcoltak, az állam küldte oda őket, az állam kötelessége gondoskodni róluk. Büszkén emlékszik az Afganisztánban töltött időre, mert sok jót is tettek ott a szovjet katonák, de fájók is az emlékek, mert a háborút politikusok kezdték, de a katonáknak kellett megszenvedni azt - mondta. Gromov a politikai vezetés nagy hibájának nevezte az afganisztáni bevonulást. Ebben egyetért vele a széles közvélemény többsége.

A VCIOM közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint a megkérdezettek 47 százaléka azt mondja, hogy politikai kalandorság volt a háború, amelybe felelőtlenül vitte bele az országot a szovjet vezetés. Igaz, 18 százalék ma is úgy látja, hogy az afganisztáni jelenlét szükséges volt a Szovjetunió geopolitikai érdekeinek védelmében, s 16 százalék szerint a szovjet katonák internacionalista kötelességüket teljesítették. Nem volt feltétlenül szükséges a háború a megkérdezettek 58 százaléka szerint, ellenkező nézeten van 20 százalék.

A FÁK-államok kormányfői mellett működő, az afganisztáni harcok résztvevőivel foglalkozó bizottság a Komszomolszkaja Pravda című lapban kérte a lakosság segítségét az eltűntek felkutatásához. A felhívás szerint számuk a háború végén 400 volt, de 130 embert már megtaláltak. Legtöbbjüket Oroszországban, illetve a volt szovjet köztársaságokban, másokat Afganisztánban temettek el, de 22 katona életben maradt és hazatért. Ma sincs hír azonban körülbelül 270 katonáról.

A védelmi minisztériumban öt afganisztáni veteránnak adták át a háború után nekik ítélt kitüntetéseket. Egy illetékes elmondta: mintegy 2000 afganisztáni veterán kitüntetéseinek átadásáról hiányoznak az iratok.

A szovjet vezetés számos belső vita és figyelmeztetés ellenére 1979. december 29-én egységeket küldött Afganisztánba "rendet csinálni" a sokadik puccs után, s azért is, hogy gátat vessen annak, hogy az iszlám szélsőségesség behatoljon a Szovjetunió déli köztársaságaiba. A háború tíz évig tartott, hivatalos adatok szerint a szovjet veszteség 15 ezer fő volt. Egyes történészek szerint éppen ebben a háborúban erősödött meg az a harcos iszlám szélsőség, amely ma is annyi gondot okoz a világnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár