2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Ókori múmiaraktárat találtak Szakkarában

2009. február 10. 11:01 MTI

Harminc múmiát fedeztek fel az egyiptomi régészek egy 4300 éves sírboltban a szakkarai nekropoliszban.


A Kairótól 20 kilométerre délre fekvő szakkarai nekropolisz az ókori Egyiptom egykori fővárosának, Memphisznek a legősibb temetője. A 7 kilométer hosszú nekropoliszt mintegy három évezreden át használták, s itt egyaránt temetkeztek uralkodók és alattvalóik. Uralkodókat a II. dinasztia korától a XIII. dinasztiáig temettek ide, közülük a leghíresebb Dzsószer fáraó, akinek lépcsős piramisa i.e. 2650 körül épült.Záhi Havvász, az Egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője "múmiaraktárnak" nevezte hétfőn a 11 méteres mélységben felfedezett temetkezőhelyet, ahol nyolc múmia szarkofágban nyugodott, míg a többit falfülkékben helyezték el. A múmiák különböző korúak: a legfiatalabb i.e. 640-ből származik, míg egy érintetlen, pecséttel lezárt mészkőszarkofág lényegesen régebbi. "Vélhetően az Óbirodalom korából, az V. dinasztia idejéből származik, amely i.e. 2494 és 2345 között uralkodott Egyiptomban" - nyilatkozta Abdal Hakim Karar régész.

Mint mondta, igen nagy ritkaság, hogy Szakkarában érintetlen temetkezésre bukkanjanak a régészek, mivel a sírrablók még az ókorban "letarolták" a térséget. A sírkamrában fellelt faszarkofágot például a fáraók kora óta nem nyitottak ki, ám Abdal Hakim Karar szerint ezt is a sírrablók találták meg elsőnek. A régész érdekességként jegyezte meg a múmiák falfülkés elhelyezését, ami igen nagy ritkaság volt abban az időben.

A múmiák többsége igen rossz állapotban van és a régészek most személyazonosságukat igyekeznek megállapítani. A sírkamrában nyugodó múmiák egyikét a szarkofág felirata szerint Badi N. Hurinak hívták, ám címeit nem tüntették fel. "A maga korában feltehetően fontos személy lehetett, ám semmit sem tudunk róla, mivel tisztségei nem szerepelnek a szarkofágon" - nyilatkozta Abdal Hakim Karar.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár