2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiemelik Hitler higannyal megrakott tengeralattjáróját

2009. január 30. 15:50 MTI

Kiemelnek a norvég partoknál egy 1945-ben elsüllyesztett német tengeralattjárót, amely titkos hadiipari dokumentumokat és nagy mennyiségű higanyt szállított.

Az U-864 Japánba tartott, fedélzetén egyebek között a Messerschmitt Me 262, az első sugárhajtású német harci repülőgép terveivel és 67 tonna higannyal. 1945. február 9-én süllyesztette el egy brit tengeralattjáró Norvégia nyugati partjainál, a Fedje-sziget közelében. A 73 fős legénységből senki sem menekült meg, a fegyvergyártási alapanyagnak szánt higany pedig azóta szivárog a roncsból, amelyet csak 2003-ban fedeztek fel.

Az elrozsdásodott fémtartályokból évente nagyjából 4 kilogrammnyi szivárog elő a súlyosan mérgező anyagból. A környéken fogott halak és rákok szervezetében rendkívül magas a higanytartalom, a halászat ezért már évek óta tilos és hajózni sem szabad a roncs közelében.A szakértők azt javasolták, hogy a csernobilihez hasonló betonszarkofággal borítsák be a 150 méter mély hullámsírban fekvő tengeralattjárót, a norvég kormány azonban végül a sokkal drágább kiemelés mellett döntött. Helga Pedersen halászati miniszter csütörtöki tájékoztatóján elmondta: a művelet költsége egymilliárd korona (33 milliárd forint), elvégzésével pedig a Barents-tengeren elsüllyedt Kurszk orosz atom-tengeralattjáró kiemelésében közreműködő holland Mammoet társaságot bízzák meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár