2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ölelkező párt temettek a legrégibb falusi templomba

2009. január 26. 08:06

Tavaly ősszel kezdték meg a sólyi református templom feltárását. Az eddigi izgalmas leletek után most egy páratlan temetkezésre bukkantak: két holttestet úgy temettek közös sírba, hogy az egyik átkarolja a másikat.

Rácz Miklós ásatásvezető régész, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat munkatársa rendkívüli leletnek nevezte a csütörtökön előkerült csontvázakat. Ezeket a halottakat ugyanis a nyugati irányba tették a földbe, jóllehet a középkorban a keleti tájolás volt a megszokott.

Mivel a sírt még nem tárták fel teljesen nemüket és életkorukat még nem lehetett megállapítni. Az viszont már most látszik, hogy az egyik nem kinyújtott testtel fekszik, hanem oldalán, felhúzott térddel és átöleli a másikat. Pedig így nem temetkeztek az 1600-as években - mondta a szakember. A régészek remélik, hogy miután antropológusok megvizsgálják a csontvázakat, választ kapnak kérdéseikre.

A sólyi református templom az ország legöregebb falusi temploma, I. (Szent) István 1009-ben itt adta ki a veszprémi püspökség alapítólevelét. A szakemberek az eddigi kutatások során megtalálták a templom 18. században épített fából készült karzatának alapozását és az eredeti tartóoszlopok helyét, valamint kora Árpád-kori és késő középkori cseréptöredékek mellett gyermeksírokat tártak fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár