2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veszélyben a világ legrégibb barlangrajzai

2008. december 16. 10:01 Times Online

Veszélybe kerültek a világ legrégibb barlangrajzai: egy robbanóanyagokat gyártó üzem költözhet az utolsó jégkorszak óta fennmaradt ábrázolások helyére.

Komoly problémával szembesült az ausztrál örökségvédelem: ha a kormányzat áldását adja a Burrup-félszigeten folyó beruházásokra, akkor Ausztrália egyik legnagyobb bányászati cége költözhet az ott élő törzsek legszentebb helyére.

A hatalmas szemekkel, és alacsony vállakkal ábrázolt, megállapíthatatlan nemű alakokat 10 ezer évvel ezelőtt faragták a sziklába, így ezek a világ legrégibb emberábrázolásai. Több ezer más faragvány, így növények és állatok képei találhatók a közelben, amelyek közül a legfiatalabbak az utolsó jégkorban készülhettek. A régészek szerint az aborigén törzsek a legtöbb képet 30 ezer évvel ezelőtt készíthették, így azok a franciaországi Lascaux-ban található rajzoknál is régebbiek lehetnek.A Woodside Energy bányászati cég azonban tavaly nyert koncessziót 170 alkotás elköltöztetésre, azok helyére ugyanis egy földgáztelep épül. A cég további bővítéseket tervez, és jövőre a maradék őskori alkotást is elköltöztetnék, hogy helyükön egy robbanóanyagokat előállító nitrát üzemet létesítsenek.

A helyi parlament egyes zöld képviselői szembeszálltak az ötlettel, mondván az olyan, mintha Stonehenge egyes oszlopait elszállítanák, hogy a helyükön építkezhessenek. A képek ugyanis csak jelenlegi kontextusukban mondanak el mindent több ezer év történelméről, illetve azokban a világ legrégibb folyamatos művészi hagyományát tisztelhetjük.

A hely az ott élő Yaburara aborigének számára szentnek számít, hiszen őseik készítették a képeket, amelyek elmesélik, a túlélés érdekében miként változtattak vadászati és gyűjtögető szokásaikon. Egyes 25 ezer éves képek még őskori prédáról mesélnek, míg a jégkorszak elmúltával más állatokra, így teknősökre, és erszényes farkasokra (Thylacine) kezdtek vadászni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár