2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Sikeres volt a kolozsvári zsidó kórház

2008. december 10. 11:37 MTI

Nyolcvan éve kezdte meg működését Kolozsvár zsidó kórháza, amely fennállásának húsz éve alatt a térség egyik legelismertebb gyógyító intézményévé vált - olvasható a kolozsvári Krónika című újság internetes oldalán.


Mivel a két világháború közötti időszakban a Szamos-parti város lakosságának tizede (mintegy 16 ezer fő) zsidó volt, szükség volt egy zsidó kórház megalapítására. Az első lépések már 1921-ben megtörténtek: a kolozsvári hitközségek ekkor alakították meg az Országos Zsidó Kórházegyesületet, amelynek feladata a kórház felépítéséhez és működtetéséhez szükséges pénz előteremtése lett volna, ez azonban az akkori gazdasági helyzetben nem volt lehetséges. 1927-ben Glasner Akiba kolozsvári ortodox főrabbi tanácsára Sebestyén Dávid építési vállalkozó egy hold nagyságú területet adományozott az építendő kórház javára.

További adományok segítségével 1928-ban sikerült megnyitni a kórház sürgősségi osztályát, a következő évben pedig a szülészetnek és a nőgyógyászatnak otthont adó, Devecseri Emil építész által tervezett épületet adták át. 1931-ben új épülettel és osztályokkal bővült a kórház. 1936-ban már 2200 fekvőbeteget láttak el. A zsidó kórház Románia legjobban felszerelt egészségügyi intézményévé nőtte ki magát; orvosgárdáját elismert szakemberek alkották. Itt dolgozott többek között Goldberger Ede európai hírű bőrgyógyász, Fenichel Mór belgyógyász, Haas Marcell sebész, a breslaui egyetem tanársegédje és Roth Marcell, a román sebészeti klinika docense.

Az intézményben a zsidó betegeken kívül keresztényeket is kezeltek, és igen magas volt azoknak a száma is, akiket díjmentesen láttak el. A kórház mellett fejtette ki tevékenységét az 1930-ban alakult Paul Erlich orvosegyesület, amely a két világháború között Kolozsvár egyik legtekintélyesebb szakmai testülete volt. Tevékenységi körébe tartozott tudományos előadások szervezése és az orvosi kar érdekeinek a védelme.

Húszéves sikeres működés után a román kommunista vezetés 1948-ban államosította a kórházat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár