2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Júniusban születhetett Jézus

2008. december 10. 16:14 The Daily Telegraph

Az ausztrál csillagászok legújabb vizsgálatai szerint a karácsonyt júniusban kéne megtartani, ugyanis 2000 évvel ezelőtt ekkor jelent meg a három bölcsnek az a csillag, amely Jézus születési helyére vezette őket.

A 2000 évvel ezelőtt Betlehem felett megjelent csillag, amely Krisztus születését jelezte, valószínűleg június 17-én tűnhetett fel az égen, és nem december 25-én – derül ki az új kutatásból. A szakértők szerint a csillag valójában a Vénusz és Jupiter bolygók különleges együttállása lehetett: a két planéta olyan közel állt egymáshoz, hogy ez egy különlegesen ragyogó fényt eredményezhetett.

A Dave Reneke csillagász vezette kutatócsoport egy bonyolult algoritmus segítségével számította ki az égitestek 2000 évvel ezelőtti, Szentföld feletti térképét. Szerintük a bolygóegyüttállás egy olyan anomália lehetett, amely a bölcseket is indulásra késztette.

A Megváltó az általánosan elfogadott elméletek szerint i.e. 3 és i.sz. 1 között születhetett. A kutatók Máté evangéliuma segítségével következtették ki a bolygók helyzetét, és ennek segítségével derült ki, hogy csillag i.e. 2-ben június 17-én jelent meg az égen: a bolygók ekkor álltak a legközelebb egymáshoz, és fényük ekkor lehetett a leginkább világos.

Reneke szerint bár hagyományosan december lett a karácsony elfogadott időpontja, az nem jelenti azt, hogy a bibliai események is akkor történetek. Az egyház választása ugyanis a fény sötétség felett aratott győzelmének pogány ünnepe miatt esett a téli napforduló idejére.

A betlehemi csillagot korábban több más dologgal próbálták magyarázni: egyesek szerint szupernóva, míg mások szerint üstökös lehetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár