2020. tavasz: Halálos tudomány

Páratlan régészeti lelet Abaújváron

2008. november 25. 07:43 MTI

Szenzációs, a maga nemében szinte páratlan leletre bukkantak régészek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújvár református templomában, megtalálták a templom építtetőjének, Perényi Péter országbírónak a sírkövét - tájékoztatott Rácz Miklós régész.

Egy, az 1400-as évekből származó 2x1 méteres faragott sírkövet találtunk az ásatás utolsó napján, rajta Perényi Péter felirattal, körben írással, és egy Perényi címert - mondta a régész, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat kutatási igazgatóságának munkatársa. A sírkő nem a híres erdélyi vajda, abaúji főispán Perényi Péter sírját borította egykor, hanem nagyapjáét, akiről először 1378-ban szólnak az írások, és akiről azt is lehet tudni, hogy 1423-ban már nem élt, illetve 1414-től országbíró volt.

A régész elmondta: lényegében Perényi Péter saját temetkezési helyének építhette a templomot, amely akkor természetesen még a katolikus volt, erre utalnak freskói is. Ezzel kapcsolatban Tóth István református lelkész úgy vélekedett: a Dunától keletre ilyen freskókkal egyetlen templom sem dicsekedhet. Rácz Miklós szerint egy ilyen lelet régészeti ritkaságszámba megy.

Luxemburgi Zsigmond idején került Abaújvár a Perényiek birtokába, és ezidőtájt építtette újra a falu új tulajdonosa, Perényi Péter a feltehetően Árpád-kori templomot. A sírkő tulajdonosának bizonyosságát erősíti a templomban talált Luxemburgi Zsigmond korabeli pénzérme. A mostani feltárások során bizonyosodott be, hogy a templom jelenlegi formáját harmadszori átépítése során érte el, a 19. században kerülhetett mai helyére, lényegében a templom közepébe a Perényi-sírkő, amelyet eddig azért nem fedeztek fel, mert akkor megfordítva, felirattal lefelé építettek be a padozatba. A követ megfordították, így most mindenki megcsodálhatja a leletet.

Tóth István szólt arról is, hogy a templomot, az ásatások leleteit mindenkinek szeretnék bemutatni, ez egyfajta idegenforgalmi látványossága is lehetne a kicsiny Abaújvárnak. A teljes felújítás költsége ugyanakkor becslések szerint legalább 120 millió forint lenne, az egyházkerületnek ennyi pénze természetesen nincs, pályázat útján akarnak forrást szerezni.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!