2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Tűzvész konzerválta a neolitikus háztartást

2008. október 27. 08:14 MTI

Hatezer éves edényekre és fatüzelésű tűzhelyekre bukkantak Görögország északi részén egy tűz martalékává vált őskori lakóhely eltemetett romjainak feltárása során.


A felfedezés "felbecsülhetetlen és egyedülálló" információkkal szolgál a késői neolitikum házépítkezéséről és háztartásáról - hangsúlyozta csütörtökön a görög kulturális minisztérium közleményben. "Rendkívül ritka, hogy a maradványok a földműveléstől vagy más külső beavatkozástól háborítatlanul pihenjenek a föld alatt hatezer évig. A háztartás kellékei kitűnő állapotban vannak" - emelte ki az ismertetés.

Az 58 négyzetméteres, négyszögletes épületre az Athéntól 580 kilométerre északra fekvő Sosandra faluban találtak rá, vízvezetékcsövek fektetése közben. A terepre érkező régészek márciustól júliusig számos agyag főzőedényt, tányért, kőeszközöket, gabonaőrlőket és két tűzhelyet ástak ki. A háromszobás őskori otthon falai agyaggal tapasztott ágakból és nádból készültek, amelyeket fagerendákkal erősítettek meg. Az is kiderült, hogy az épületet tűz pusztította el, mert kiégette az agyagot, így őrizve meg napjainkig az egykori faépítmény vázát, de még az elporladt gerendák helyét is.

A ház lakói szerencsére kimenekültek a tűzvészből, s magukkal vitték az értékes kőpengéket és kőbaltákat. "Csak a nagy kőeszközöket hagyták hátra, mert azokat nehéz lett volna elmozdítani" - áll a minisztériumi jelentésben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár