2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A dán címlapleány tragikus sorsa

2008. október 23. 09:20

1956 novemberében egy dán kamasz figyelmét felkeltette az egyik legtekintélyesebb helyi napilap címlapja, amelyen egy fiatal magyar leány volt látható, aki kezében géppisztolyt tartott. A lap szerint Erikának hívott leány a dánok szemében a magyar szabadságharc ikonjává vált, a fiatalember pedig később minden követ megmozgatott, hogy személyesen találkozzon vele. Erre azonban már nem kerülhetett sor.

1956-ban Henning Schultz 15 éves volt. Fiatal fiúként nagy hatást gyakorolt rá a legtekintélyesebb dán napilap, a Billed Bladet novemberi 13-i számának egyik címlapképe. Ezen egy vattakabátos, tinédzser korú leány – kezében dobtáras géppisztollyal – komoly pillantással tekintett a fotósra. A hullámos hajú ifjú hölgy, akit a képaláírás szerint Erikának hívtak, Schultz és diáktársai szerint teljesen más volt, mint kortársaik. "Mindannyian megszerettük őt, azt gondoltuk nagyon erős, bátor és csinos." Schultz úr a címlapot megőrizte, a forradalom 50. évfordulója felé közeledve elhatározta, hogy megkeresi az egykori géppisztolyos leányt.

Az elgondolást tett követte. Internetes fórumokon érdeklődött, majd Magyarországra jött kutatni. Ennek során kereste fel a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárát. Annak ellenére, hogy itt semmiféle konkrét információt nem talált, Schultz úr a Billed Bladet három novemberi számát a múzeumnak ajándékozta. A múzeum munkatársai felvetették annak a lehetőségét, hogy gyűjteményüket szívesen gazdagítanák a lapban megjelent képek közül néhánnyal. Schultz úr ígéretet tett, hogy segít, mivel jó kapcsolatot ápolt a felvételek készítőjével, az idős Vagn Hansen fotóssal. Ő késznek is mutatkozott 10-12 fénykép eladására, azonban hamar kiderült, hogy ezek megvásárlása meghaladja a Múzeum gyarapításra szánt keretét.Ekkor, 2007 őszén maga Schultz úr lépett akcióba: pályázatot nyújtott be több alapítványhoz, végül az Axel Pitzner Fonden és a Velux Fonden támogatásával sikerült megvásárolni a felvételeket. Vagn Hansen maga választotta ki a fényképeket, az eredeti negatívokról az ő jelenlétében készültek el a nagyítások Koppenhága egyik legjobban felszerelt fotólaboratóriumában. A 12 darab 30x40-es szignált papírkópiát 2008 júniusában Henning Schultz adta át ünnepélyesen a Magyar Nemzeti Múzeumnak.

Közben kiderítette a címlaplány sorsát, amely sajnos tragikus véget ért. A magyarországi források sajnos nem árultak el információkat, pedig a fotót a Magyar Nemzet és a hivatalos 1956-os honlap is közzé tette. Végül egy újságcikk vezetett nyomra. Az egyik vezető dán napilap, a Berlingske Tidende 1981. november 14-i számában A hős Erika halott címmel számolt be egy 56-os menekült, Árki József hitelesnek tűnő adatairól. A Dániában élő Árki szerint a forradalom idején 15 éves leány vele együtt járt szakácsiskolába, s a Béke Hotelben dolgozott. Erika, akinek a vezetéknevét Árki nem említette, egy nála 3-4 évvel idősebb barátja oldalán a felkelők közé állt. November 4-e után a Vöröskeresztnek segített a sebesültek mentésében, a fehér köpenyben dolgozó leányt munkája közben találta el egy szovjet géppisztoly halálos lövedéke.

A Magyar Nemzeti Múzeum október 28-án nyíló kiállítása Vagn Hansen felvételeit mutatja be. A fotóriporter képei izgalmas metszetként tárják elénk a forradalom eseményeit: Mindszenty József hercegprímást, felkelőket, civileket, tankokat, és halott katonákat örökített meg, saját autóját a ledöntött Sztálin szobor talapzata előtt fényképezte le. A tragikus sorsú Erika szuggesztív alakja pedig Dániában a magyar forradalom szimbóluma lett.

Felhasznált irodalom: Jalsovszky Katalin: Ajándék Dániából. Vagn Hansen dán fotóriporter felvételei az 1956-os forradalomról. Fotóművészet, 2008/3.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár