Hitler elfeledett szövetségesei

Átvilágítottak egy több száz éves ruhát Magyarországon

2008. október 21. 13:23

CT- és röntgenvizsgálaton esett át az a 18. századi ruha, amelyet még tavaly nyáron emeltek ki régészek a soproni Kecske templom kriptájából. A ruhában még benne voltak viselője, báró Johanelli Anna földi maradványai. Mint kiderült, a csontok egyes testrészeknél viszonylag ép állapotban vannak. A vizsgálatok adatait most antropológusok és régészek elemzik.

Báró Johanelli Anna földi maradványait 2007 augusztusában emelték ki a soproni Kecske templom kriptájából. A templomot felújítják, ezért volt szükség akkor a különleges leletmentésre. A fakoporsóban fekvő holttest teljesen szétporladt, de a bárónő ruhája viszonylag épen maradt.

Az arisztokrata asszony öltözete első ránézésre pamut alapanyagból készült. Még ma is jó állapotú, ezért ritkaságnak számít, ugyanis ebből az időszakból kevés épen maradt ruháról tudnak a régészek. A viseletet idáig a soproni múzeum kőtárában őrizték, nejlonnal letakarták, így próbálták megóvni a gyors kiszáradástól, ami tönkre is tehette volna.

A napokban a Kaposvári Egészségügyi Centrumba szállították, ahol egy külön teremben felállított CT-berendezéssel és röntgennel vizsgálták. Kiderült, hogy a várakozásokkal ellentétben viselője testrészeinek egyes csontjai viszonylag ép állapotban maradtak. A vizsgálatok közben kinyert adatokat most antropológusok és régészek elemzik. Ez egyébként egy teljesen új eljárás Magyarországon, hiszen bár képeket és különféle tárgyakat már vizsgáltak ilyen módszerrel, ruhát még soha. Ráadásul nagyon drága is a vizsgálat, ám a kaposvári centrum ingyen vállalta. Később ugyanis több hasonló kutatásban is részt vennének, a mostanit pedig referenciaként használnák fel.

A ruhát közben már visszavitték Sopronba.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!