7 végzetes pillanat

Megmentik a kánai apátság romjait

2008. október 17. 10:03

Az egykori Árpád-kori apátság romjait rejtő XI. kerületi Tétényi fennsík megtisztítására fogott össze a Hulladék Munkaszövetség a Mi és Te Egyesülettel. A kezdeményezés célja, hogy a történelmi jelentőségű területet újra gondozottá, méltóvá tegyék múltjához, másfelől Kána falu romjainak kiállításával mindenki megismerkedhessen a terület izgalmas múltjával - tudósít róla az Újbuda TV.


A 11. századi előzményekkel rendelkező kánai bencés apátságot a 12. század közepén alapították, míg romjait a 19. század végén fedezték fel a régészek. A török időkben elpusztult épületegyüttes területéről az ásatások során kiterjedt tárgyi leletanyag került elő, a falak mára azonban méltatlanul feledésbe merültek, a benőtt növényzettől, és a telektulajdonosok illegálisan lerakott szemetétől alig láthatóak.

A közelmúltban a mellette elhelyezkedő Újbuda Tóváros lakópark építésekor a fővárosi peremkerület helytörténeti örökségének, rejtőzködő értékeinek megmentése céljából a Demján csoport érdekeltségébe tartozó építtető jóvoltából a középkori Kána falut is feltárták. A nagy területű ásatások során gazdag tárgyi leletanyag került elő, különféle üvegtárgyakkal, edényekkel, kengyelekkel és kőfaragványokkal. "A kánai apátsági templom a 11. században létesült körülötte temetővel és a déli részen kváderkövekből megépített pincével. A 13. századtól átalakításokon, hozzáépítéseken esett át, míg végül a 16. századra, a török hódítások idejére pusztult el véglegesen, és maradt elhagyatottan az épület. A romot 1889-ben fedezték fel, majd a 20. század elején több munka is foglalkozott a kolostorral"- mondta el Terei György ásatásvezető régész.

Az Újbuda önkormányzata által is üdvözölt tereprendezés első lépéseként október 11-én, az apátság területén, a Tétényi fennsíkon önkéntesek bevonásával szemétszedő akciót rendezett a HuMuSz Hulladék Munkaszövetség a Mi és Te Egyesülettel. "Az apátság területe különösen izgalma terep, hiszen itt nem egyszerűen környezetvédőként, hanem örökségvédőként is tevékenykedhettünk. Terei György ásatásvezető régész jóvoltából pedig megismerkedhettünk a hely izgalmas múltjával" - mondta el Perneczky László, a HuMuSz-Recycling program vezetője.

A terület rendbetétele részét képezi az Újbuda Tóváros lakópark területén megvalósítandó Európa park projektnek. A Mi és Te Egyesület szervezésében megvalósuló projekt célja egy mintapark létrehozása a helyszíni tó partjának beültetésével, a területen feltárt Árpád-kori emlékek kiállításával; valamint különféle környezetvédelmi és kulturális programok rendezésével.

A képes tudósítás Újbuda oldalán

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!