Hitler elfeledett szövetségesei

Történelemóra Rákosi Mátyás titkos bunkerében

2008. szeptember 12. 09:33

Rákosi Mátyás titkos, 30 méterrel az utcaszint alatt épített atombunkerében tartottak rendhagyó történelemórát végzős gimnazistáknak.

A programot szervező tévécsatorna munkatársai elmondták: azzal a céllal hívták meg a Széchenyi István Gimnázium 17-18 éves tanulóit a 16 emeletnyi mélységben található kétszintes betonbunkerbe, hogy `saját bőrükön érezzék a történelmet`. Az évtizedek óta üresen álló, dohos, gyér megvilágítással és hatalmas pocsolyákkal rendelkező óvóhely azzal a céllal épült 1949 és 1953 között, hogy a pártvezetőknek - és közülük is elsősorban Rákosi Mátyásnak - védelmet nyújtson egy esetleges atomtámadás esetén.

A metróépítés ára, avagy ahol még sosem járt forgatócsoport

Az F4-es objektum készíttetői mindenre gondoltak: a karbantartói szerint a nagyjából 3500-3800 négyzetméteren elterülő bunker közvetlen összeköttetésben áll a kettes metróval, így az atomrobbanást sikeresen átvészelt pártvezetők egy esetleges imperialista behatolás esetén könnyűszerrel elmetrózhattak volna a Keleti pályaudvarig, hogy ott egy páncélozott vonatra szállva meneküljenek tovább.


szólj hozzá: Rákosi-bunkere a Kossuth téren

A mai napig polgári védelmi objektumnak számító, és éppen ezért titkos betonbunker építése a metróépítéssel párhuzamosan zajlott; labirintusszerűen szerteágazó folyosói a metróalagutak formáját, szerkezetét és technikai megoldásait idézik. Nem tudni, hogy Rákosi maga járt-e valaha a gigantikus víztartállyal, hatalmas, rozsdalepte generátorokkal, akkumulátorok százaival és korabeli szellőzőberendezéssel felszerelt objektumban. Az mindenestre tény, hogy a 2200 fő befogadására képes bunker a hetvenes évek végéig "készenlétben állt", azaz rendszeresen feltöltötték élelmiszerkészleteit és karbantartották a benne található gépeket és bútorokat.

Az állami tulajdonban lévő bunker műszaki felügyeletét évtizedek óta a BKV végzi. Karbantartói heti rendszerességgel ellenőrzik az objektumot: elmondásuk szerint már több alkalommal tört át innen víz a metróba, de nagyobb baj ezidáig nem történt. A megkérdezett diákok többsége a zord körülmények ellenére élvezte és rendkívül érdekesnek találta a "bunkertúrát". Túlnyomó többségük hallott már korábban is Rákosi Mátyásról, abban azonban nem sikerült egyességre jutniuk, hogy a diktátor pontosan melyik évtizedben tevékenykedett és milyen rezsimet szolgált.

A szeptember 11-én, pontosan hét évvel a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni merénylet után tartott bunkerlátogatással a szervezők arra akarták felhívni az emberek figyelmét, hogy a történelem egy velünk élő dolog. A tragikus évforduló véleményük szerint különös aktualitást ad ennek a gondolatnak, amelyet a 30 méterrel a belvárosi lakóházak és kávézók alatt húzódó betonbunker - amelynek létezéséről a felette élő emberek mit sem sejtenek - híven példáz.

(Múlt-kor/MTI)

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!