2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eleink és a Biblia, avagy műkincsek Szegeden

2008. augusztus 31. 13:04

Magyarországon még soha nem látott műkincsritkaságokkal is találkozhat a közönség azon a bibliai témájú alkotásokat bemutató kiállításon, amely hétfőn nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban - közölte Zombori István főigazgató pénteken a Tisza-parti városban.

A kiállítás a 16-18. században élt mesterek vallási témájú műveinek segítségével mutatja be, miként látták a régi korok emberei az Ó- és Újszövetség egyes eseményeit - mondta a szakember a múzeum és Szeged-Csanádi Püspökség közös szervezésében létrejött kiállítás anyagát bemutató sajtótájékoztatón.

A tárlat igazi kuriózuma a kassai műkincsegyüttes; a Kelet-Szlovákiai Múzeum negyvennégy gótikus- és barokk műtárgyat adott kölcsön a Móra-múzeum kiállítására - ódon szárnyasoltárok, patinás faszobrok, miseruhák. Ezek a hajdani - főként a német polgárság által emelt - Felső-Magyarországi templomok, kolostorok legszebb, legféltettebb darabjai, amelyek most először láthatók Magyarországon kiállításon - tudatta a muzeológus.

A kiállításon megtekinthető lesz még a Pannonhalmi Főapátság tizennyolc középkori- és barokk műtárgya, míves ötvösmunkák, szobrok, festmények, valamint számos, a Szeged-Csanádi Püspökséggel testvéri kapcsolatban álló lengyelországi, Sandomierzi Püspökség gyűjteményéből származó remekmű - közölte a főigazgató.

Zombori István elmondta, a kiállítási anyag része a Szeged-Csanádi Püspökség néhány különleges műkincse és több 15-16. századi itáliai táblakép is a Csongrád Megyei Múzeumok gyűjteményéből.

Bár kiállításnak nem célja bemutatni bibliákat, a közönség mégis találkozhat két gyönyörű kötettel, amelyeket Szabó Pál szegedi születésű, Svájcban élő gyűjtő kölcsönzött a múzeumnak. Az egyik egy 1481-ben nyomtatott szentírás, amelyben a fából faragott betűkkel nyomott iniciálékat kézzel színezték ki, a másik pedig egy 1617-ből származó Kálvin-féle biblia - mondta a muzeológus.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár